Podignut kreditni rejting Sberbank Europe

Kapital / BANKARSTVO

Podignut kreditni rejting Sberbank Europe

Rejting agencija Fitch je pozitivnom ocijenila revidiranu poslovnu strategiju Sberbank Europe.

22.08.2019. 11:37 / Izvor: Akta.ba

Međunarodna agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch objavila je kako je podigla Long-Term Issuer Default (IDR) rejting Sberbank Europe na "BBB-" s "BB+". Također, standalone Viability (VR) rejting Sberbank Europe podignut je na "bb-" s prijašnjeg "b+" nivoa.

Glavni pokretači za podizanje standalone Viability rejtinga Sberbank Europe su poboljšan kvalitet imovine, stabilan nivo kapitala,  veći nivo samofinansiranja, kao i povećanje dobiti. Povećanje Long-Term Issuer Default rejtinga Sberbank Europe rezultat je povećanja rejtinga matične kompanije Sberbank of Russia (BBB/Stabilni izgledi; bbb-/RWP), te očekivane podrške matične kompanije u  slučaju potrebe.

Rejting agencija Fitch time je pozitivnom ocijenila revidiranu poslovnu strategiju Sberbank Europe koja se sada fokusira na segmente poslovanja s građanima, te malim i srednjim poduzetnicima (SME), uz istovremeno smanjenje izloženosti koncentracijskom riziku.

Sonja Sarközi, Predsjednica Uprave (CEO) Sberbank Europe, tim je povodom izjavila: "Naše intenzivne aktivnosti u segmentima poslovanja s građanima, te malim i srednjim poduzetnicima (SME), kao i naše prekogranične aktivnosti u segmentu poslovanja s pravnim osobama predstavljaju temelje uspjeha naše grupacije."

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital