Ništa od odgode za kredite koji se plaćaju trajnim nalogom

27.03.2020. 16:02 / Izvor: Business Magazine
Ništa od odgode za kredite koji se plaćaju trajnim nalogom

Oni koji su se opredijelili za opciju trajnog naloga nemaju nikakvu alternativu u smislu odgode plaćanja rata koje pristižu za nekoliko dana.

Iako su entitetske agencije za bankarstvo još prije desetak dana usvojile inteventne mjere kojima se bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima nalaže uvođenje moratorija na plaćanje kredita pravnih i fizičkih lica, od njihove provedbe, barem kada su u pitanju kreditne obaveze koje prispjevaju početkom aprila, po svemu sudeći neće biti ništa.

Naime, unatoč vanrednoj situaciji, procedura koja prethodi stupanju na snagu i primjeni navedenih mjera odvija se ustaljenim koracima, tako da predmetne odluke tek trebaju biti objavljene u službenim listovima, nakon čega slijedi samostalno odlučivanje banaka i ostalih kreditora o načinu provedbe moratorija, što znači da postoje minimalne šanse da on zaživi prije prispjeća aprilskih rata na kredite.

To se posebno odnosi na kreditne obaveze koje se plaćaju putem trajnog naloga, a koje će se već od 1. aprila, početi skidati sa računa zaduženih fizičkih i pravnih lica.  Za razliku od onih koji kredite izmiruju putem administrativne zabrane ili na neki drugi način, oni koji su se opredijelili za opciju trajnog naloga nemaju nikakvu alternativu u smislu odgode plaćanja rata koje pristižu za nekoliko dana, što su nam indirektno, ali vrlo nedvosmisleno, potvrdili i iz Udruženja banaka BiH..

"To je dobro pitanje, međutim, sve što možemo reći je da će svaka banka izaći sa svojim rješenjem i ponuditi ga klijentima“, glasi komentar iz Udruženja banka na upit Business Magazinea o tome šta će biti s kreditima koji se plaćaju putem trajnog naloga, s obzirom da će korisnicima takvih kredita prispjele rate automatski biti skinute s računa već početkom aprila, do kada moratorij na otplatu kredita evidentno neće zaživjeti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital