Kapital / BANKARSTVO

Marco Trevisan​​ novi predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo banke BiH

Na sjednici Nadzornog odbora Intesa Sanpaolo Banke BiH,održanoj 5.01.2021., za novog predsjednika Uprave imenovan je Marco Trevisan

11.01.2021. 14:36 / Izvor: Akta.ba

Na sjednici Nadzornog odbora Intesa Sanpaolo Banke BiH, održanoj 5.01.2021., za novog predsjednika Uprave imenovan je Marco Trevisan, nakon saglasnosti dobijene od Agencije za bankarstvo FBiH.

Trevisan je imenovan na četverogodišnji mandat, a dosadašnji predsjednik Uprave Almir Krkalić prelazi na novu dužnost u okviru Grupe Intesa Sanpaolo. Povodom imenovanja za predsjednika Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH Trevisan je izrazio veliko zadovoljstvo što mu je pružena mogućnost da bude na čelu ove Banke, kao i da upozna Bosnu i Hercegovinu, njene ljude i krajeve.

"Čast mi je i polaskan sam zbog ovog imenovanja, koje prihvatam sa velikim zadovoljstvom, jer će mi pružiti priliku da živim i radim u ovoj prekrasnoj zemlji. Biti zadužen za jednu od najvažnijih banaka u BiH je zaista veliki profesionalni i osobni izazov, tako da ga planiram izvršavati sa punom predanošću. Ovdje imamo izvrstan tim i vjerujem da ćemo uspjeti postići sve važne ciljeve koje smo postavili, na krajnju korist naših klijenata, zaposlenika i dioničara, u duhu transparentnosti i poštujući sve vrijednosti ove zemlje", kazao je Marco Trevisan, novi predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH.

Trevisan ima bogato međunarodno bankarsko iskustvo i obavljao je brojne odgovorne dužnosti u okviru Grupe Intesa Sanpaolo među kojima direktor Grupe za restruktuiranje kredita za velika, kompleksna i međunarodna društva (2019-2020), bazirano u Milanu; generalni direktor regije Bliski istok, Turska i Afrika, bazirano u Dubaiju (2016-2019); generalni direktor, Turska, bazirano u Istanbulu (2014-2016); generalni direktor, Međunarodna pravna lica – UK, Skandinavija i SIE, bazirano u Londonu (2011-2013), glavni menadžer za odnose sa klijentima – Međunarodna pravna lica, bazirano u Milanu (2009 i 2011) i dr.

Trevisan je rođen 1965. godine u Monfalcone-u (Italija), diplomirao je na BA Economics (Univerztet u Trstu) i magistar je korporativnih finansija (Univerzitet Bocconi Milano).

Uprava Intesa Sanpaolo Banke BiH pored predsjednika ima još četiri člana i to su: Stefano Borsari (izvršni direktor Sektora finansija), Alek Bakalović (izvršni direktor Sektora poslova sa pravnim licima), Amir Termiz (izvršni direktor Sektora za poslove sa stanovništvom) i Edin Izmirlija (izvršni direktor Sektora za upravljanje i kontrolu rizika).

Intesa Sanpaolo Banka BiH je jedna vodećih banka u BiH, i njeno tržišno učešće na dan 30.11.2020. prema iznosu aktive iznosi 7,4% na nivou BiH (FBIH i RS).U većinskom članstvu je PBZ banke, članice Grupe Intesa Sanpaolo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital