FBA: Moratorij na kredite će biti produžen

15.03.2021. 09:38 / Izvor: Akta.ba
FBA: Moratorij na kredite će biti produžen

Nove odluke FBA nemaju efekte na klijente i ugovorene mjere podrške koje imaju istek nakon navedenih rokova, u skladu sa odlukama iz augusta 2020. godine.

Iako je rok za predaju zahtjeva za moratorij na kredite istekao zaključno s 31. decembrom, bilo je dosta upita i interesovanja javnosti da se isti produži, a s obzirom na trenutnu situaciju. 

Na osnovu informacija koje upućuju na nastavak otežanih uslova poslovanja, moguća ograničenja u odvijanju poslovnih aktivnosti, naročito zbog utjecaja "trećeg vala“ pandemije virusnog oboljenja "COVID-19", Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavljuje odluke o izmjenama odluka o privremenim mjerama koje subjekti bankarskog sistema (banke, mikrokreditne organizacije i lizing društva) primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem "COVID-19“.  

"Odlukama FBA iz augusta 2020. godine utvrđen je rok za podnošenje zahtjeva za nekom od posebnih mjera, zaključno sa 31.12.2020. godine. Uvažavajući trenutne okolnosti, procjenu mogućih mjera i ograničenja koja će dodatno otežati oporavak poslovnih aktivnosti, FBA smatra da je neophodno omogućiti podnošenje zahtjeva za moratorij i druge posebne mjere u skladu sa rokovima koji se utvrđuju odlukama. Građani i privredni subjekti imaju mogućnost podnošenja zahtjeva za moratorij koji može trajati do 30.6.2021. godine i ostale posebne mjere koje mogu trajati do 31.12.2021. godine. Nove odluke FBA nemaju efekte na klijente i ugovorene mjere podrške koje imaju istek nakon navedenih rokova, u skladu sa odlukama iz augusta 2020. godine. Odluke stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama Federacije BiH“", poručili su iz FBA.

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital