Preduzećima u Republici Srpskoj garancija jedina šansa za kredit

12.08.2021. 10:05 / Izvor: Glas Srpske
Preduzećima u Republici Srpskoj garancija jedina šansa za kredit

Garantni fond Republike Srpske odobrio je do sada garancije u iznosu od 21,15 miliona maraka za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona.

Garantni fond Republike Srpske odobrio je do sada garancije u iznosu od 21,15 miliona maraka za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona, što je tri puta više u odnosu na početak ove godine, a u preduzećima kažu da je to bila jedina šansa za kredit.

Cilj ovog fonda je olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, izdavanjem garancije za obezbjeđenje potraživanja po kreditu odobrenom od finansijske organizacije.

Prema podacima navedenim na internet stranici Garantnog fonda do sada je odobreno 249 garancija za ukupno 30,22 miliona maraka kredita privrednih subjekata. Iznos garancije je 70 odsto ukupnog iznosa kredita.

Među privrednicima koji su zahvaljujući garancijama uspjeli da se zaduže u bankama je i zanatska radnja "Enterijeri Perić" iz Pala kojoj je zahvaljujući podršci Garantnog fonda u maju ove godine odobren kredit od 200.000 maraka.

"Najveću štetu trpjeli smo prošle godine kada je sve bilo zatvoreno zbog korone, a i građani su se plašili da ulažu i bilo šta rade u svojim domovima. Veliku štetu imali smo zbog nemogućnosti izvoza. Gurali smo nekako vlastitim sredstvima, ali bez garancije teško da bismo uspjeli podići kredit", rekao je za "Glas Srpske" vlasnik tog preduzeća koje se bavi proizvodnjom namještaja za domaće i inostrano tržište Mladen Perić.

Garancija je dobro došla i preduzeću "Euro-Line" iz Nevesinja, koje se u banci zadužilo za 150.000 maraka.

"Tek sada se posao vraća i situacija popravlja. Podrška znači mnogo, jer malo ko je imao dobre bilanse u prošloj godini i uslove da konkuriše za kredite u banci koji bi nam pomogli da isplivamo iz krize. Teško da bismo podigli kredit da nije bilo garancije", rekla je vlasnica preduzeća Vladana Ristić.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da je uspostavljanje Garantnog programa koji je pomogao privrednim društvima, koja su zbog pandemije ušla u probleme nelikvidnosti i vraćanja starih kredita, prilikom novog zaduživanja bio jedan od poteza Vlade koji je dao efekte u vrijeme korone.

"Prema podacima tog fonda, kroz ovaj program zaključno sa junom plasirano je 30 miliona maraka kredita preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim društvima u 36 opština. Olakšan je pristup finansijskim sredstvima i omogućena brža procedura odobravanja kredita i povoljniji uslovi u odnosu na standardne uslove kreditiranja od strane banaka", rekao je Blagojević.

Podsjetio je da su prijedlozi Komore prilikom usvajanja Odluke o izmjenama pravnog okvira Garantnog programa prihvaćeni, čime je više privrednih subjekata dobilo šansu da koristi ovaj program.

Uslovi 

Na internet stranici Garantnog fonda RS navedeno je da ovaj vid garancije mogu dobiti privredni subjekti sa sjedištem u Republici Srpskoj koji nisu bili u finansijskim poteškoćama na dan 31. decembar 2019. godine, ali trenutno imaju poteškoće u poslovanju koje su nastale kao posljedica pandemije kovida 19. 

Mikropreduzeća, preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva mogu dobiti garancije za iznose do 50.000 KM, mala preduzeća za najviše 200.000 KM, a srednja preduzeća za maksimalno 400.000 KM. 

Rok otplate kredita je najduže sedam godina, uključujući grejs period koji može biti od tri do 12 mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital