Banke počele obavještavati građane o povećanju kamantnih stopa

14.07.2022. 10:14 / Izvor: Oslobođenje
kamate

Pojedine banke u FBiH ovih dana su počele obavještavati korisnike kredita da će doći do promjene kamata za kredite ugovorene s promjenjivom kamatnom stopom.

Pojedine banke u FBiH ovih dana su počele obavještavati korisnike kredita da će doći do promjene kamata za kredite ugovorene s promjenjivom kamatnom stopom, a tu informaciju nam je potvrdio i prvi čovjek Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić, kazavši da je u pitanju manji broj banaka. Mahmuzić kaže da je to i ranije najavljeno i da je bilo očekivano.

"Zbog posljedica dešavanja u Evropi, svijetu, to polako dolazi i do nas i sve je to reakcija na vrlo visoku inflaciju u eurozoni i vodećim svjetskim ekonomijama. Kao logičan makroekonomski odgovor je bilo povećanje referentnih kamatnih stopa. Još ranije smo najavili da će određene banke već u narednom periodu obavijestiti svoje klijente da će doći do povećanja kamatnih stopa u augustu i septembru i to neće biti značajno povećanje. Ono će se desiti, ali će otprilike biti na nivou od 0,3 do 0,9 posto i to neće uraditi sve banke", ističe Mahmuzić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital