Banke dužne klijentima dostavljati izvještaj o svim naplaćenim naknadama

10.08.2022. 12:28 / Izvor: Akta.ba
elektronsko bankarstvo

Agencija za bankarstvo Republike Srpske, na 46. sjednici, održanoj 28.07.2022. godine donijela je odluku o utvrđivanju forme i sadržaja izvještaja o naknadama

Agencija za bankarstvo Republike Srpske, na 46. sjednici, održanoj 28.07.2022. godine donijela je odluku o utvrđivanju forme i sadržaja izvještaja o naknadama za usluge povezane sa platnim računom.

"Ovom odlukom utvrđuju se izgled i sadržaj izvještaja o naknadama za usluge povezane sa platnim računom. Izvještaj o naknadama za usluge povezane sa platnim računom jeste dokument koji sadrži podatke o svim naknadama naplaćenim za usluge povezane sa platnim računom fizičkog lica", navodi se u odluci.

Odluka se primjenjuje na banke sa sjedištem u Republici Srpskoj i na organizacione dijelove banaka sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine koji posluju u Republici Srpskoj.

Banka je dužna da izvještajem o naknadama za usluge povezane sa platnim računom obuhvati sve naknade koje je naplatila korisniku za sve usluge koje je tom korisniku pružila, a taj izvještaj sadrži i podatke o svim kamatama koje je banka naplatila od korisnika, kao i o svim kamatama koje je korisnik ostvario.

Također, banka je dužna da korisniku, bez naknade, dostavi ili na drugi način učini dostupnim izvještaj o svim naknadama za usluge povezane sa platnim računom, na ugovoreni način, najmanje jednom godišlje.

"Izuzetno od stava 1. ovog člana u slučaju gašenja platnog računa, banka je dužna, nakon gašenja tog računa, korisniku bez odlaganja dostavi izvještaj o naplaćenim naknadama koji se odnosi na taj platni račun, za period do dana njegovog gašenja, i to najkasnije u roku od 30 dana od dana gašenja tog platnog računa", navodi se još u odluci.

Banke su dužne da svoje poslovanje, organizaciju odluke u roku od četiri mjeseca od dana donošenja odluke. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital