Kutle: Prošlo vrijeme jeftinih kredita

21.09.2022. 14:48 / Izvor: SRNA
krediti

"Vrijeme jeftinih kredita je prošlo, ali još više podizanja kredita za kratkoročno ispunjenje potrebe koji se mora dugoročno vraćati", izjavio je za Srnu direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.

"Vrijeme jeftinih kredita je prošlo, ali još više podizanja kredita za kratkoročno ispunjenje potrebe koji se mora dugoročno vraćati", izjavio je za Srnu direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.

Ističe da je, uprkos povećanju kamatnih stopa, još isplativo podići kredit ukoliko bude pametno uložen.

"Kamata je i dalje puno manja od inflacije i za taj iznos smo u dobitku", rekao je Kutle.

Govoreći o rastu euribora, on je istakao da je promjena kamatnih stopa Evropske centralne banke bila očekivana, kao što je očekivano i dalje povećanje kamatnih stopa sve dok se inflacija ne svede na dva odsto.

Kutle je ponovio da su kamatne stope posljedica, a ne uzrok, te dodao da su "bile na neodrživo niskom nivou".

Prema njegovim riječima, jedan od instrumenata kojim se utiče na inflaciju je povećanje kamatnih stopa, ali nije jedini, i u ovoj situaciji u svijetu nije dovoljan za željeni rezultat.

On je naveo da je Evropska centralna banka povećala kamatne stope i na depozite, kako bi ostali na računu van potrošnje i time smanjili povećanje cijena.

"Drugi kprak je potreba za skupljim kreditima kako bi i sa te strane uticalo na smanjenje potražnje, a time na smirivanje cijena", zaključio je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital