Rainer Schnabl postaje Predsjednik Uprave Raiffeisen banke dd BiH

05.10.2022. 12:30 / Izvor: Akta.ba
James Stewart

Agencija za Bankarstvo FBiH odobrila je imenovanje Rainera Schnabl-a na poziciju Predsjednika Uprave Raiffeisen BANK d.d. BiH, a nakon prijedloga Nadzornog odbora.

Agencija za Bankarstvo FBiH odobrila je imenovanje Rainera Schnabl-a na poziciju Predsjednika Uprave Raiffeisen BANK d.d. BiH, a nakon prijedloga Nadzornog odbora. Tačan datum od kojeg će Schnabl preuzeti ovu funkciju zavisi od daljih administrativnih procedura. James Stewart će odstupiti sa mjesta Predsjednika Uprave Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina zbog dugo očekivanog penzionisanja. Imenovanjem Rainer Schnabl-a reimenovan je cijeli Upravni odbor Raiffeisen banke.

"Veoma mi je drago što je Rainer Schnabl na čelu Upravnog odbora Raiffeisen banke u BiH. Od 2015. godine obnašao je funkciju izvršnog direktora Raiffeisen Capital Management, najvećeg fonda u RBI grupaciji. Također, želio bih iskoristiti ovu priliku da se zahvalim Jamesu Stewart-u na njegovom predanom i produktivnom radu tokom niza godina u Raiffeisen porodici, što zaista cijenimo“, izjavio je Peter Jacenko, predsjednik Nadzornog odbora Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina.

Karijera Stewarta u finansijskoj industriji započela je prije 45 godina. Nakon nekoliko rukovodećih pozicija, u junu 2000. godine, angažovan je u Raiffeisen banci Rumunija gdje je bio menadžer projekta akvizicije Banca Agricola od države Rumunije. Do marta 2021. godine bio je član uprave Raiffeisen banke Rumunija. Nakon toga, Stewart je bio dio nove uprave Raiffeisen banke u BiH koja je odobrena u julu 2021. godine kada je postao predsjednik Uprave.

Rainer Schnabl je od 2014. godine radio za Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft m.b.H. (Raiffeisen Capital Management), najveći fond u RBI grupaciji, gdje je obnašao dužnost generalnog direktora od 2015. godine. Pored toga, od 2017. godine bio je direktor RBI Group Asset Management (sektor upravljanja imovinom). Karijeru u Raiffeisen Landesbank Oberösterreich AG. je započeo 1999. godine, gdje je do 2014. godine obnašao nekoliko rukovodećih pozicija. U zavisnosti od daljnjih administrativnih postupaka, Nadzorni odbor Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina namjerava imenovati Rainer Schnabl-a za novog predsjednika Uprave Raiffeisen banke u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital