Depozit banaka

Evropska centralna banka ponovo podigla kamatne stope

03.02.2023. 09:57 / Izvor: Agencije
eu

Evropska centralna banka (ECB) ponovo je podigla kamatne stope, za pola postotnog boda, poručivši da i dalje planira obuzdavati inflaciju u eurozoni kočenjem potražnje, uprkos posustajanju ekonomskog rasta.

Evropska centralna banka (ECB) ponovo je podigla kamatne stope, za pola postotnog boda, poručivši da i dalje planira obuzdavati inflaciju u eurozoni kočenjem potražnje, uprkos posustajanju ekonomskog rasta.

Evropska centralna banka je u drugoj polovini prošle godine podigla kamatne stope za 2,5 postotnih bodova kako bi prigušila inflaciju koja je u oktobru dosegla 10,6 posto, najviši nivo od uspostave eurozone.

U novembru i decembru rast cijena usporio je zahvaljujući blažem poskupljenju energenata i banka je na sjednici u decembru podigla kamatne stope za pola postotnog boda, blaže nego u oktobru kada ih je uvećala za tri četvrtine postotnog boda.

Na sjednici u četvrtak ponovo ih je podigla za pola postotnog boda, pa će kamatna stopa za refinanciranje banaka od 8. februara iznositi tri posto, a kamatna stopa za depozite banaka 2,5 posto, prenosi Hina.

Prigušena potrošnja i proizvodnja

Za prekonoćne pozajmice komercijalne banke plaćat će ubuduće kamatu od 3,25 posto.

ECB je poručio da će i na sjednici u martu ponovo podići kamatne stope za pola postotnog boda, uprkos tome što je u decembru prognozirao da će ekonomija eurozone u 2023. porasti samo 0,5 posto.

“Zadržavanje kamatnih stopa na restriktivnom nivou smanjit će vremenom inflaciju kočenjem potražnje i istovremeno će štititi od rizika kontnuiranog podizanja inflatornih očekivanja”, navedeno je u saopćenju.

Inflacija i strožiji uvjeti finansiranja prigušili su potrošnju i proizvodnju, posebno u industriji, ali napetost u nabavnim lancima popušta, opskrba plinom sigurnija je nego prije, istakla je na konferenciji za novinare predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

Program kupovine imovine

Rast plaća i pojeftinjenje energije u posljednje vrijeme ublažit će istovremeno pad kupovne moći građana, što će poduprijeti potrošnju, tvrdi Lagarde.

Prema procjenama iz decembra, ECB očekuje da će inflacija u eurozoni u ovoj godini usporiti na 6,3 posto, s 8,4 posto u 2022. U idućoj godini rast cijena trebao bi usporiti na 3,4 posto i na 2,3 posto u 2025, što znači da će još uvijek biti iznad ECB-ovog ciljanog nivoa, od oko dva posto.

Na današnjoj sjednici banka je potvrdila i da će od marta do kraja juna smanjivati portfelj imovine kupljene u sklopu programa APP, u prosjeku za 15 milijardi mjesečno, napominjući da će prihod, između ostalog, uložiti u obveznice kompanija s “boljim rezultatima za klimu”.

APP je program kupovine imovine kojim je ECB nastojao poduprijeti ekonomiju i inflaciju u eurozoni nakon dužničke krize početkom prošle decenije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital