Najavio u junu

Šef Svjetske banke napušta dužnost godinu prije kraja mandata

17.02.2023. 12:17 / Izvor: Agencije
David

Predsjednik Svjetske banke David Malpass najavio je odlazak s dužnosti krajem juna, gotovo punu godinu prije kraja mandata.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass najavio je odlazak s dužnosti krajem juna, gotovo punu godinu prije kraja mandata, ne navodeći konkretan razlog za odlazak, javljaju agencije.

"Protekle četiri godine spadaju među najvažnije u mojoj karijeri", poručio je Malpass. "Nakon ogromnog napretka i temeljitog razmišljanja odlučio sam se okrenuti novim izazovima".

Malpassa je na čelnu dužnost u Svjetskoj banci imenovao bivši američki predsjednik Donald Trump, u čijem je ministarstvu financija bio zadužen za međunarodne poslove.

Predsjednik Svjetske banke u odlasku obavijestio je o svojoj odluci i američku ministricu financija Janet Yellen, navodi upućeni izvor.

Yellen je proteklih mjeseci od Malpassa zahtijevala da ubrza reforme u radu Svjetske banke, a prošlog mjeseca nije željela odgovoriti na pitanje hoće li SAD podržati njegov drugi mandat na čelu Svjetske banke.

Poznata imena mogućih nasljednika

Nakon najave Malpassovog odlaska, Yellen mu je u službenom saopćenju zahvalila na obavljenom poslu.

"Pomogao je svijetu snažnom podrškom Ukrajini, koja se suočila s nezakonitom i ničim izazvanom ruskom invazijom, ključnim radom na pomoći afganistanskom narodu i predanom pomoći siromašnim zemljama da smanje dug i time se pobrinu da bude održiv“, navela je Yellen.

Američka ministrica financija dodala je i da će SAD uskoro predložiti zamjenu za Malpassa. Dugogodišnja je tradicija da SAD bira čelnika Svjetske banke, a Evropa šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), podsjeća Hina.

Glavni kandidati da naslijede Malpassa su bivši direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Rajiv Shah i aktuelna direktorica te agencije, Samantha Power, napominje Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital