Sve na odluci banke

Banke u FBiH svjesno ne žele uvesti plaćanje putem usluge Apple Pay

14.03.2023. 11:34 / Izvor: Akta.ba
Apple Pay

Građanima Bosne i Hercegovine onemogućeno je plaćanja putem usluga Apple Pay. Banke u BiH dr

Građanima Bosne i Hercegovine onemogućeno je plaćanja putem usluga Apple Pay. Admir Čavalić, ekonomista i zastupnik u Federalnom parlamentu BiH, poslao je upit Agenciji za bankarstvo FBiH u kojem traži odgovor i obrazloženje razloga nemogućnosti korištenja ovakvog načina plaćanja.

Iz Agencije su kazali da banke, kao nosioci platnog prometa, u cilju uspostave efikasnog i pouzdanog sistema upravljanja rizicima kojima mogu biti izložene u svom poslovanju, uključujući i korištenje određenih tehnologija u platnom prometu, te uspostave i provođenja efikasnog sistema internih kontrola u svim područjima poslovanja, dužne uspostaviti i provodi efikasan i pouzdan sistem upravljanja rizicima, te provodi aktivnosti saglasno odredbama čl. 79. - 88.

Zakona o bankama („Službene novine Federacije BiH", broj 27/17), a srazmjerno vrsti, obimu i složenosti poslova koje banka obavlja i rizicima svojstvenih modelu poslovanja.

“Uvažavajući navedeno, upotreba određenih tehnologija, kao što je u konkretnom slučaju omogućavanje plaćanja putem usluge Apple Pay predstavlja odluku banke u skladu sa procjenom svih rizika kojima može biti izložena upotrebom takvog načina plaćanja”, kazali su iz Agencije.

Čavalić kaže da se iz obrazloženja vidi da banke u FBiH svjesno ne žele uvesti opciju Apple Pay, ali i niz drugih tehnoloških rješenja u okviru bankarskog/finansijskog sistema entiteta i države.

 

Podsjeća da neke banke čak izbjegavaju i PayPal, te Western Union, što je nezamislivo za moderne zemlje.

"Ovakvo ponašanje banaka direktno ugrožava i nadasve vrijeđa korisnike istih. Apple Pay se sasvim normalno koristi u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, pa čak i Moldaviji, ali ne i u Bosni i Hercegovini. Na taj način se od naših građana prave građani drugog, trećeg, n-tog reda, iaoko se to radi na svakom drugom polju već”, govori Čavalić.

Zašto je to tako, pita se.

“Vjerovatno jer postoji oligopol ili mopolistička konkurencija unutar bankarskog sektora u našoj zemlji. Banke se međusobno dogovaraju da čuvaju status quo - na račun korisnika njihovih usluga. Nema promjena, nema novih tehnologija, rizici su minimalni, a profiti ostaju”, kazao je.

Dodao je i da ovo koristi kako bi pozvao banke širom Bosne i Hercegovine da prihvate Apple Pay uslugu i da na taj način dokažu da postoji konkurencija.

Osnivač ekonomije Adam Smith je smatrao da je dovoljno samo da jedan tržišni igrač reaguje i da se sruši dogovoreno monopolističko djelovanje. "Kao što se vidi u dopisu Agencije za bankarstvo FBiH – sve je na odluci banke. Ok, idemo dalje - izazov - samo jedna banka da reaguje na ovaj poziv?”, poručio je Čavalić.

Apple Pay je mobilna i digitalna usluga za plaćanje putem usluge Apple Pay. Ova vam usluga omogućuje plaćanje putem iOS aplikacije uživo ili preko interneta, a postala je dostupna na brojnim Appleovim uređajima kao jedna od značajki Kontinuiteta.

Da biste plaćali putem ove usluge, prvo morate dodati kreditu ili debitnu krticu u aplikaciju Wallet, te imati pristup POS terminalu MasterCard PayPassa, Visa PayWavea ili American Express ExpressPaya. Kompanija polako ugovara poslovanje s brojnim pružateljima finansijskih usluga, a i broj država u kojima je ova usluga dostupna isto se polako povećava.

U ovom trenutku, usluga je dostupna u sljedećim državama: Južnoafrička Republika, Australija, Kontinentalna Kina, Hong Kong, Japan, Makao, Malezija, Novi Zeland, Singapur, Tajvan, Armenija, Austrija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Farski otoci, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Grenland, Guernsey, Mađarska, Island, Irska, Otok Man, Italija, Kazahstan, Jersey, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija, Monako, Crna Gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, San Marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Ukrajina, Velika Britanija, Vatikan, Argentina, Kolumbija, Kostarika, Brazil, Meksiko, Peru, Bahrein, Izrael, Jordan, Kuvajt, Palestina, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kanada i Sjedinjene Američke Države.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital