Agencija za bankarstvo FBiH

Donesene nove mjere za ublažavanje rizika od rasta kamatnih stopa

06.04.2023. 11:41 / Izvor: Akta.ba
banke

Agencija je saopćila da kontinuirano prati rizike i promjene koje mogu uticati na ekonomske uslove i stanje u bankarskom sistemu.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) donijela je nove podzakonske akte - Odluku o privremenim mjerama za ograničavanje izloženosti banke i Odluku o dopuni Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika od rasta kamatnih stopa, koje stupaju na snagu danom donošenja.

Agencija je saopćila da kontinuirano prati rizike i promjene koje mogu uticati na ekonomske uslove i stanje u bankarskom sistemu, a prije svega rizike koji se odnose na značajno povećanje kamatnih stopa, jer su ovi rizici prisutni i u 2023. godini.

"U skladu sa nadležnostima Agencije, donesene odluke, kao i nastavak aktivnosti Agencije u 2023. godini, dodatno su usmjereni na očuvanje privrede i izbjegavanje prenošenja negativnih efekata sa drugih tržišta", ističu iz FBA.

U cilju očuvanja stabilnosti tržišta i bankarskog sistema, Agencija je tokom 2022. godine donijela odluke kojima je nastojala ograničiti rizike i posljedice makroekonomskih mjera i poremećaja na vanjskim tržištima. U periodu od prvih šest mjeseci primjene Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika od rasta kamatnih stopa, od oktobra 2022. godine, zadržan je opšti nivo kamatnih stopa na tržištu, uz dominantno izbjegavanje povećanja kamatnih stopa od strane banaka.

"U uslovima mogućih značajnih poremećaja na eksternim tržištima, očuvanje i jačanje stabilnosti bankarskog sistema postiže se dodatnim i privremenim upravljanjem rizicima i upravljanjem strukturom potencijalno značajnih i velikih izloženosti banaka na tržištima van Bosne i Hercegovine. Odluke će povoljno uticati i na kreditnu aktivnost i jačanje konkurencije na domaćem tržištu", saopćeno je iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital