Rasprava još nije završena

ECB sklon blažem podizanju kamatnih stopa

14.04.2023. 11:28 / Izvor: seebiz.eu
ECB

Dužnosnici Europske središnje banke (ECB-a) sve su bliže zaključku da bi kamatne stope u svibnju trebalo podići za četvrtinu postotnog boda.

Dužnosnici Europske središnje banke (ECB-a) sve su bliže zaključku da bi kamatne stope u svibnju trebalo podići za četvrtinu postotnog boda, iako rasprava još nije završena, tvrdi pet upućenih izvora.

ECB je od sredine prošle godine podizao kamatne stope za najmanje pola postotnog boda, najbrže u povijesti, kako bi obuzdao inflaciju. No, mnoštvo čimbenika sada govori u prilog pojačanom oprezu, rekli su Reutersu izvori, koji nisu željeli biti imenovani.

Neizvjesnost je i dalje velika nakon snažnih oscilacija u financijskom sektoru u ožujku, a podignute kamatne stope još nisu do kraja 'odradile posao' u gospodarstvu, pa ih treba podizati blaže kako bi se do kraja očitovao utjecaj dosadašnjih poteza, objasnili su izvori.

Nazire se vrhunac ciklusa podizanja kamatnih stopa, dodali su, a "zadnju dionicu" sigurnije je odraditi u manjim koracima, napominju.

Argument koji govori u prilog "manjim koracima" jest i činjenica da kamatna stopa na depozite od tri posto, a ta razina ograničava gospodarski rast, navode.

Rasprava po njihovim riječima još nije zaključena i izgledi za kamatne stope još bi se mogli promijeniti, posebno nakon podataka o inflaciji u travnju i ECB-ove tromjesečne ankete među bankama o kreditiranju, koji će biti objavljeni samo dana prije ECB-ove sjednice početkom svibnja.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital