Biti na oprezu

Upozorenje iz ECB: Kamatne stope blizu maksimuma

24.04.2023. 07:40 / Izvor: SRNA
ECB

Vrijednost TowerCo, koji danas u svom vlasništvu broji 4800 tornjeva, procjenjuje se transakcijom na 1,22 milijarde eura, što predstavlja EV/2022 EBITDAal (pre MSFI 16) multiplu od 20,1x .

Janis Sturnaras, član Upravnog savjeta Evropske centralne banke (ECB), upozorio je da kreatori politike ove zajmodavne institucije trebaju da budu oprezni i izbjegavaju velike ili male skokove u vezi sa odlukom o kamatnim stopama.

Sturnaras je u intervjuu grčkim medijima naglasio da svaka takva odluka treba da bude zasnovana na podacima "upravo zato što smo blizu plafona, blizu maksimalnog povećanja".

"Blizu - nisam rekao da smo još stigli, ali približavamo se tome", rekao je Sturnaras, prenosi "Sputnjik".

Primjedbe su uslijedile nakon što je ECB odlučila prošlog mjeseca da poveća referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na 3,5 odsto.

Ovo je urađeno uprkos bojazni da bi porast kamatnih stopa mogao da izazove domino efekat u bankarskom sektoru širom evrozone.

Zvaničnici ECB objasnili su da će inflacija najvjerovatnije ostati visoka "predugo", što je, kako su rekli, podstaklo banku da nastavi sa planiranim povećanjem kamatnih stopa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital