Evropski i američki bankari optimistični

Pobjeda nad inflacijom je blizu, ali ne treba biti euforičan

11.03.2024. 12:34 / Izvor: Agencije
inflacija

Evropski i američki centralni bankari saopćili su kako se finansijski sektor približi proglašenju pobjede nad najvećim porastom inflacije.

Evropski i američki centralni bankari saopćili su kako se finansijski sektor približi proglašenju pobjede nad najvećim porastom inflacije.

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde izjavila je kako su kreatori politika počeli raspravljati o povlačenju restriktivnog stava te je istakla dobar napredak ka ciljevima koji se tiču smanjenja inflacije.

"Podaci iz četvrtog tromjesečja pokazali su jedinični trošak rada i profitne marže kako rastu sporijim procentom, ublažavajući trah da kompanije podstiču inflaciju prenoseći veće troškove rada putem agresivnog rasta cijena" piše Financial Times.

Šef francuske centralne banke Francois Villeroy de Galhau izjavio je kako je smanjenje kamatnih stopa vjerovatno u aprilu ili junu.

Čelnik njemačke Bundesbanke Joachim Nagel također je komentirao eventualno smanjenje te je rekao kako ne treba pasti prerano u euforiju.

"Vjerovatno je sve veća da bismo mogli vidjeti smanjenje kamatnih stopa prije ljetne pauze. Ipak, u euforiju ne treba padati prerano", zaključio je Nagel.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital