Prva od vodećih svjetkih banaka

Švicarska središnja banka smanjila kamatnu stopu za 25 baznih bodova

21.03.2024. 14:01 / Izvor: Bloombergadria.com
SNB

To je prvi takav potez za jednu od 10 najtrgovanijih svjetskih valuta.

Švicarska središnja banka (SNB) prva je među vodećim svjetskim središnjim bankama koja je odlučila smanjiti kamatnu stopu, i to za 25 baznih bodova.

Tako je kamatna stopa spuštena na 1,5 posto.

To je prvi takav potez za jednu od 10 najtrgovanijih svjetskih valuta.

Ovim potezom SNB nastoji spriječiti jačanje franka.

Dok su se neki investitori kladili na ovakav potez, većina ekonomista je smatrala da bi i Švicarska mogla zadržati kamatnu stopu nepromijenjenom barem do lipnja, kako se to očekuje od američkog Feda i Europske središnje banke (ECB).

Nakon odluke u četvrtak švicarski je franak izgubio jedan posto u odnosu na euro i došao do najniže razine u odnosu na tu valutu od srpnja prošle godine. Naspram dolara pad je 1,2 posto, što je najniža razina u posljednja četiri mjeseca.

"Popuštanje monetarne politike je bilo moguće jer je borba protiv inflacije u posljednje dvije i pol godine bila učinkovita", izjavio je predsjednik SNB-a Thomas Jordan.

Središnja banka očekuje da će inflacija ove godine biti u prosjeku 1,4 posto sa smanjenjem na 1,2 posto u idućoj godini i na 1,1 posto u 2026.

Možda je na odluku SNB-a utjecalo i to što godišnje ima upola manje sastanaka na kojima se odlučuje o monetarnoj politici nego Fed i ECB, odnosno održava ih jednom kvartalno.

Lipanjski je predviđen nakon sjednica Feda i ECB-a.

"Još jednom je švicarska središnja banka djelovala brže no što je većina sudionika tržišta očekivala. Mislimo da su rizici od jačanja valute vjerojatno bili primarni pokretač ove odluke", kazala je analitičarka Maeva Cousin, koja radi za Bloomberg Economics.

George Moran, ekonomist iz Nomure, kaže da se čini kako je SNB preferirao koristiti kamatnu stopu umjesto intervencije na tržištu valuta kao alat za upravljanje inflacijom.

Niža inflacija no drugdje i uporno snažan franak su pozivali na rezanje kamatne stope, no s druge strane rast cijena najma i rast plaća, kao i otporna ekonomija, smatrani su razlozima da se kamatna stopa ostavi nepromijenjenom još neko vrijeme.

"Po našoj novoj prognozi inflacija će vjerojatno ostati ispod dva posto u idućim godinama", ističe Jordan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital