Poštanska banka BiH pred gašenjem

03.08.2013. 08:43 / Izvor: Federalna.ba
Poštanska banka BiH pred gašenjem

Poštanska banka BiH, iako još nezvanično, pred gašenjem je. Tako će BiH biti jedina zemlja koja nema poštansku banku. Barem privremeno, jer je u narednom periodu planirano osnivanje poštanske banke Republike Srpske.

Poštanska banka BiH, iako još nezvanično, pred gašenjem je. Tako će Bosna i Hercegovina biti jedina zemlja koja nema poštansku banku. Barem privremeno, jer je u narednom periodu planirano osnivanje poštanske banke Republike Srpske. Reagovao je sindikat pošta i telekoma u Federaciji uputivši otvoreno pismo izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji, te Agenciji za bankarstvo Fedreacije. Krivične prijave i tužbe slijede već naredne sedmice.

Nekada perspektivna banka u ekonomskom i socijalnom smislu danas je na koljenima. Osim resornih institucija, iz Sindikata pošta i telekoma na odgovornost pozivaju i Agenciju za bankarstvo Federacije BiH. Tvrde, bilo je namjernih propusta kako bi ova banka gubila kapital. To se, ističu, radilo dodjeljivanjem nezakonitih kredita teških i više od tri miliona maraka, kao u slučaju 30 hrvatskih državljana. Sve je to dodatno osiromašilo banku što je, između ostalog, dovelo do privremene uprave, a sada i likvidacije.

Odgovornost za poslovnu politiku ove banke, koja je u stranom, a ne domaćem vlasništvu, snosi njen Nadzorni odbor i menadžment, a ne Agencija za bankarstvo Federacije, tvrdi direktor Agencije Zlatko Barš. Sve je rađeno po zakonu, ističe. "Poštanska banka ne ispunjava zakonom tražene uvjete, odnosno nema kapital koji je potreban za rad banke u skladu sa zakonom. Zbog toga smo morali poduzeti mjere oduzimanja dozvole pošto su radnici Poštanske banke tužili banku i prijetilo je izvršenje na teret sredstava štediša koji su novce povjerili ovoj banci", kaže Barš.

Na adresu Agencije za bankarstvo kao i ostalnim resornim institucijama naredne sedmice stiže krivična prijava, najavlju iz Sindikata. Smatraju da se ovakvim maćehinskim odnosom dodatno osiguralo rušenje države BiH, ali i mogućnost kontrolisanja finansijskih tokova što bi doprinijelo oporavku ekonomije bh. ekonomije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital