Isplata obaveza štedišama i depozitarima Postbank BH u januaru

23.12.2013. 15:50 / Izvor: eKapija.ba
Isplata obaveza štedišama i depozitarima Postbank BH u januaru

Postbank BH d.d. Sarajevo obavijestila je javnost da je likvidaciona uprava te banke u kratkom roku uspjela osigurati uvjete za isplatu svih obaveza prema štedišama i drugim depozitarima banke.

Postbank BH d.d. Sarajevo obavijestila je javnost da je likvidaciona uprava te banke u kratkom roku uspjela osigurati uvjete za isplatu svih obaveza prema štedišama i drugim depozitarima banke. 

Podsjećaju da su štednja i depoziti građana i preduzeća bili ugroženi tužbama radnika banke po osnovu zahtjeva za isplatu  razlika u plaći po kolektivnom ugovoru za period od 2007. do 2010., kao i tužbama drugih vjerovnika. 

Iz Postbank BH ističu da je, zbog ugroženosti štednje i depozita kao i zbog neispunjavanja zakonskih uvjeta, privremeni upravnik predložio a Agencija za bankarstvo prihvatila otvaranje likvidacije banke, čime je spriječena isplata mimo zakonom propisanog reda i time zaštićena štednja i depoziti građana i preduzeća. 

Odlukom likvidacionog upravnika o prihvatanju prijedloga Komisije prihvaćena je ponuda Moje banke d.d. Sarajevo o preuzimanju dijela imovine uz preuzimanje i isplatu srazmjernog dijela obaveza, kao najpovoljnija na raspisanom javnom pozivu bankama. 

Time su ispunjeni i osigurani uvjeti da Moja banka, kao novi obveznik isplate, isplati štedne uloge i depozite Postbank BH u 100 postotnom iznosu. 

Istovremeno, Moja banka, kao novi obveznik isplate, ostavlja mogućnosti svim klijentima da nastave poslovnu saradnju s bankom zaključenjem (produženjem) depozitnih i štednih ugovora. 

Isplata štednje i depozita bit će vršena na šalterima Moje banke tokom januara 2014., a o tačnom datumu početka isplate depozita, sve štediše i depozitari bit će blagovremeno obaviješteni po realizaciji ponude. 

Preostali dio obaveza banke (tužbe radnika za period od 2007. do 2010.) koji nije predmet ove kupoprodaje, bit će namirivan u daljnjem postupku likvidacije iz preostale imovine banke, koja je po knjigovodstvenim evidencijama veća od obaveza. 

Visina likvidacione mase za namirenje preostalih obaveza zavisit će od unovčavanja imovine na tržištu, saopćeno je iz Postbank BH. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital