Produženje mjera za reprogram kreditnih obveza u 2014.godini

06.01.2014. 12:58 / Izvor: eKapija.ba
Produženje mjera za reprogram kreditnih obveza u 2014.godini

Reprogramom, odnosno restrukturiranjem kreditnih obveza smatra se produženje krajnjeg roka za otplatu kredita najmanje 12 mjeseci čime se smanjuju rate kredita.

Agencija za bankarstvo FBiH donijela je Odluku o produženju privremenih mjera za reprogram kreditnih obveza fizičkih i pravnih osoba u bankama, a sve u cilju olakšanja izmirivanja obveza dužnika. Rok za podnošenje zahtjeva za reprogram produžen je za narednih godinu dana, odnosno do 31.12.2014.godine.

Reprogramom, odnosno restrukturiranjem kreditnih obveza  smatra se produženje krajnjeg roka za otplatu kredita najmanje 12 mjeseci čime se smanjuju rate kredita.

U cilju ublažavanja posljedica globalne financijske krize, građanima i pravnim subjektima je još od 2009.godine data mogućnost da podnesu zahtjev za reprogramiranje kreditnih obveza ukoliko su, između ostalog, ostali bez posla, ili zbog značajnog smanjenja ili neurednog primanja plaće, pod uvjetom da dužnik nema kašnjenje duže od 90 dana u otplati kredita koji se restrukturira.

Prema pokazateljima o ukupnom nivou reprogramiranih kredita u posljednja tri kvartala 2013.godine, reprogramirani krediti na dan 30.09.2013.godine iznosili su 43 milijuna KM.

Iako rezultati i efekti primjene Odluke nisu značajni, smatramo da je donošenje ovakvog propisa bilo izuzetno važno, odnosno ovakvih mjera privremenog karaktera u uvjetima izraženog djelovanja financijske i ekonomske krize i na financijski i na realni sektor u F BiH bilo je nužno, te je imalo pozitivan efekat na dužnike, olakšavajući im servisiranje dugova u skladu s njihovim platežnim mogućnostima. Stoga je prolongiranje primjene Odluke i u 2014. godini opravdano, posebno zbog činjenice da uvjeti poslovanja nisu značajno poboljšani.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital