Pljušte tužbe protiv banaka

03.02.2014. 07:45 / Izvor: Glas Srpske
Pljušte tužbe protiv banaka

Zbog kršenja ugovornih odredaba sve više klijenata banaka u Republici Srpskoj odlučuje se da zaštitu svojih prava potraži na sudu, kažu u Udruženju za zaštitu žiranata BiH.

Zbog kršenja ugovornih odredaba sve više klijenata banaka u Republici Srpskoj odlučuje se da zaštitu svojih prava potraži na sudu, kažu u Udruženju za zaštitu žiranata BiH.

U Agenciji za bankarstvo RS ističu da je određen broj klijenata pokrenuo sudske postupke, ali da nemaju precizne podatke o broju tužbi pokrenutih protiv banaka. Ombudsmanu za bankarski sistem RS lani su podnesena 164 prigovora korisnika zbog spornih odnosa u vezi sa radom finansijskih organizacija.

"Najveći broj prigovora odnosi se na kreditne poslove, a najčešći su u vezi sa pravilnostima ugovaranja i izvršenim promjenama ugovorenih promjenljivih kamatnih stopa", kazali su u Agenciji.

Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Joco Cvjetković kaže da se posljednjih godina povećava i broj klijenata, ali i broj žiranata koji su tužili banke zbog nepravilnosti teksta u ugovoru.

"Iako nema zvaničnih podataka, informacije sa terena pokazuju da broj tužbi raste. Mnogi, kako žiranti, tako i nosioci kredita, me zovu i traže informacije, odnosno koje su procedure za podizanje tužbi. Prethodne godine se taj broj značajno povećao", kazao je Cvjetković.

On je istakao da je poznato da su banke odobravale kredite kreditno nesposobnim klijentima uključujući i pravna lica.

"Mnoge banke za žiranta su uzimale "zdravu" firmu, a kredit davale "bolesnoj", odnosno prezaduženom preduzeću, a u predugovornoj fazi nisu rekle kakva je kreditna istorija tog tražioca kredita", naglasio je Cvjetković i dodao da ima i mnogo slučajeva gdje su banke tužile žirante, iako oni i ne znaju nosioce kredita.

Banjalučki advokat Bogdan Golubović kaže da je očigledno da banke krše ugovorne obaveze i da se broj tužbi povećava.

"Međutim, ljudi se ne upuštaju u sudske postupke dok mogu da trpe sitna kršenja. Kada dođu kod nas, uglavnom se raspituju koliki su sudski troškovi. To je glavni problem i upravo zbog toga veliki broj njih i odustaje od tužbe", rekao je Golubović i dodao da se klijenti najčešće žale zbog povećanja promjenljivih kamatnih stopa.

Član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Ivan Vlaho kaže da je najviše tužbi bilo 2008. i 2009. godine kada su banke mijenjale kamatne stope.

"Tad je bio pojačan intenzitet tužbi protiv banaka. Mnogo sudskih postupaka bilo je i 2009. i 2010. godine, ali od tada imamo trend smanjenja", rekao je Vlaho.

Prigovori

Prigovori ombudsmanu podneseni su i zbog potraživanja finansijskih organizacija nakon otplate glavnog duga, korišćenja saglasnosti za zapljenu dijela plate, ali i u vezi sa molbama i zahtjevima za restrukturisanje postojećih obaveza. Prigovori su se odnosili i na obračun i naplatu zateznih kamata, te visinu raznih naknada kao što su naknade za opomene, potvrde i drugo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital