Moguć nepovoljan uticaj na finansijski sistem

14.02.2014. 14:27 / Izvor: SRNA
Moguć nepovoljan uticaj na finansijski sistem

​Nestabilna politička situacija i trenutna dešavanja u Federaciji BiH mogu imati nepovoljan uticaj na cjelokupni finansijski sistem, rečeno je Srni iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Nestabilna politička situacija i trenutna dešavanja u Federaciji BiH mogu imati nepovoljan uticaj na cjelokupni finansijski sistem, rečeno je  Srni iz Agencije za bankarstvo FBiH.

U Agenciji ističu da protesti u FBiH nisu narušili stabilnost finansijskog sistema pod nadzorom Agencije, ali da su velikim dijelom pogoršali poslovni ambijent odnosno ugrozili i ovako redukovan priliv stranih investicija.

"Ova dešavanja mogla bi imati i negativan uticaj na kreditni rejting BiH što ne ide u prilog i ovako oslabljenoj privrdi", naglašavaju u Agenciji.

Prema izvještajima banaka u FBiH, trenutna dešavanja nisu imala uticaja na poslovanje bankarskog sektora i nije zabilježeno neubičajeno podizanje depozita.

Rezultat tome su, s jedne strane, jačanje bezbjednosti i stabilnosti ukupnog bankarskog sistema, za što je od ključnog značaja postojanje funkcionalne, efektivne i efikasne bankarske supervizije koju provodi Agencija za bankarstvo FBiH, a s druge strane, postojanje sistema osiguranja depozita, čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog, odnosno finansijskog sektora i zaštita štediša.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital