Haris Bašić o izvještaju "Forbesa": Sramotno srozan rejting BiH

03.07.2008. 10:28 / Izvor: Nezavisne novine
Haris Bašić o izvještaju 'Forbesa': Sramotno srozan rejting BiH

Način na koji je BiH predstavljena u izvještaju američkog časopisa "Forbes" o najboljim destinacijama za biznis je sramotan, izjavio je juče Haris Bašić, direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA).

"Pokazatelji koje je prezentovao `Forbes` u stvari su podaci iz izvještaja Svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti, u kojem ima dosta netačnosti", kaže Bašić.

Prema njegovim riječima, u izvještaju američkog časopisa navedeno je da BiH ima 4,6 miliona stanovnika, mada ima znatno manje, iz čega proizlaze i pogrešni podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) po glavi stanovnika i ostali ekonomski pokazatelji.

"BiH prema podacima CIPS-a ima 3,4 miliona stanovnika, a BDP iznosi 11,6 milijardi eura, odnosno 3.450 eura po stanovniku. U `Forbesovoj` listi navedeno je da BiH ima BDP po glavi stanovnika 6.600 dolara, što je gotovo nevjerovatno", kaže Bašić.

Ove brojke ne slažu se ni sa zvaničnom statistikom u BiH, prema kojoj u zemlji živi oko 3,8 miliona stanovnika, a BDP je 4.960 KM. Na najbolji način nisu prezentovani ni podaci o nezaposlenosti, koja u "Forbesovom" izvještaju iznosi 45,5 odsto, a u stvari je 29 odsto, ukoliko se primjenjuju standardi Međunarodne organizacije rada.

Bašić kaže da sve ovo upućuje da je "Forbes" nekritički preuzeo podatke iz drugih analitičkih izvještaja Svjetskog ekonomskog foruma, Heritage Foundation, Svjetske banke, Transparency International, Deloittea i CIA.

"Šaptači iz BiH koriste podatke u političke svrhe i namjerno žele prikazati stanje u BiH gorim nego što u stvari jeste. Nažalost, niko iz političkih krugova ne nalazi za potrebu da reaguje na ovakvo sramotno srozavanje rejtinga BiH u svijetu", zaključio je Bašić.

U izvještaju "Forbesa" BiH je rangirana na 101. mjesto po povoljnosti za ulaganja, ispred Benina, a čak iza Burkine Faso. Na ovoj listi naša zemlja znatno zaostaje za zemljama u regionu - Slovenijom, koja je na 27, Hrvatskom na 42 i Makedonijom koja se nalazi na 50. mjestu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital