Bruto domaći proizvod RS-a u drugom tromjesečju 2,72 milijarde KM

Kapital / IZVJEŠTAJI

Bruto domaći proizvod RS-a u drugom tromjesečju 2,72 milijarde KM

01.10.2019. 11:49 / Izvor: SRNA

Bruto domaći proizvod /BDP/ Republike Srpske u drugom tromjesečju ove godine, izražen u tekućim cijenama, iznosio je 2,72 milijarde KM i imao je pozitivnu stopu rasta od 2,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Bruto dodata vrijednost u drugom ovogodišnjem kvartalu bila je 2,23 milijarde KM, dok je vrijednost poreza na proizvode umanjene za subvencije bila 493,4 miliona KM.

U drugom tromjesečju ove godine bruto dodata vrijednost realno je bila veća za šest odsto nego u istom periodu lani u trgovini, popravkama motornih vozila i motocikala, saobraćaju i skladištenju, djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, te hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

U poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu bruto dodata vrijednost bila je veća za 5,4 odsto, u informacijama i komunikacijama za 4,7 odsto, a u finansijskim i djelatnostima osiguranja za 4,5 odsto.

Bruto dodata vrijednost u drugom kvartalu ove godine realno je bila manja za četiri odsto nego u istom periodu lani u vađenju ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, te u snabdijevanju vodom, kanalizaciji, upravljanju otpadom i djelatnostima sanacije životne sredine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital