Turistička industrija

Republiku Srpsku najviše posjećuju turisti iz Srbije, a najviše noće Hrvati

28.03.2024. 08:31 / Izvor: Bloombergadria.com
RS

Foto: Jahorina (OC Jahorina Facebook page)

Značajan trend rasta dolazaka i noćenja Republika Srpska ima od turista iz Velike Britanije i Rumunije.

Iako je nedostajalo snijega za uspješniju zimsku sezonu na planinama, to se nije previše odrazilo na dolaske turista u februaru u Republiku Srpsku.

Registrovana su 31.664 dolaska turista, što je u odnosu na januar ove godine rast za 18,8 odsto.

U Republičkom zavodu za statistiku navode da je u drugom mjesecu ove godine došlo i do rasta broja noćenja turista, kojih je registrovano 88.858, za 16,6 odsto više u odnosu na prvi mjesec.

Prednjače strani turisti, kojih je u februaru u RS stiglo 18.717, a najviše iz Srbije (6.975), Hrvatske (4.773) i Slovenije (2.299).

Turisti su najviše posjećivali turistička mjesta i planinska mjesta, a zatim banje, i najviše su boravili u hotelima i sličnom smještaju.

Ako pogledamo podatke na godišnjem nivou, broj dolazaka turista u februaru ove godine, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, manji je za 1,2 odsto, a broj noćenja manji je za 0,3 odsto, piše Bloomberg Adria.

Marko Radić, rukovodilac Sektora za promociju turizma Turističke organizacije Republike Srpske (TORS), za Bloomberg Adriju kaže da, iako je februar za nijansu ispod prošlogodišnjeg rezultata, ukupna statistika u 2024. godini je u plusu u odnosu na uporedni period prošle godine.

"Ono što je interesantno spomenuti jeste da, iako su turisti iz Srbije s najvećim brojem dolazaka, u ovom momentu turisti iz Hrvatske su ostvarili najveći broj noćenja", ističe Radić.

Takođe, dodaje, značajan trend rasta dolazaka i noćenja Republika Srpska ima od turista iz Velike Britanije i Rumunije, uz tradicionalno prisustvo turista iz zemalja regiona, a zatim i Turske, Austrije i Njemačke.

"Rezultati su, kada je statistika u pitanju, vrlo dobri u ovom periodu godine, a s obzirom na zaista nepovoljne uslove za zimske sportove i manjak snježnih padavina koji su u velikoj mjeri ugrozili zimsku sezonu", naglašava Radić.

Prošlu godinu obilježio je oporavak turističkog sektora u Bosni i Hercegovini.

Turisti iz regiona su i dalje najbrojniji kada je riječ o dolascima, dok se najduže u našoj zemlji zadržavaju turisti s Bliskog istoka. U prošloj godini zabilježen je značajan rast broja turista iz Južne Koreje, Kine i Japana.

BiH je lani posjetilo 1,7 miliona turista, što je 17,3 odsto više u odnosu na 2022. godinu, a koji su ostvarili 3,6 miliona noćenja, što je više za 13,2 odsto u poređenju s 2022.

Turistička industrija u 2024. suočava se s nizom izazova koji mogu značajno uticati na njenu stabilnost.

Sigurnosni problemi, poput ratova, terorizma, rasta kibernetičkih napada i ekonomskih previranja, predstavljaju ozbiljne prijetnje turističkoj potražnji i potrošnji, upozorila je ranije Svjetska turistička mreža.

Međutim, optimistična su predviđanja o globalnom rastu turizma kao ključne privredne grane i pokretaču ekonomija različitih država. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital