Uspješna zimska sezona

Ikonić: U stalnom porastu broj stranih turista

25.03.2024. 12:38 / Izvor: SRNA
jahorina

Broj dolazaka stranih turista na područje grada Istočno Sarajevo u stalnom je porastu, a zimska sezona je uspješna uprkos nedostatku snijega.

Broj dolazaka stranih turista na područje grada Istočno Sarajevo u stalnom je porastu, a zimska sezona je uspješna uprkos nedostatku snijega, rekao je Srni direktor Turističke organizacije grada Igor Ikonić.

Ikonić je rekao da je evidentno da je nedostatak snježnih padavina uticao na sve ski-centre i zimski turizam na području cijele Južne Evrope i šire, ali da se, uprkos tome, Istočno Sarajevo može pohvaliti povećanjem broja dolazaka stranih turista.

"To je nešto na čemu smo aktivno radili u prethodnom periodu. Za razliku od susjednih ski-centara može se reći da su Jahorina i Ravna planina dale svoj maksimum. Kalendarski je proljeće počelo, a na Jahorini je skijanje i dalje moguće zahvaljujući svim naporima koje Olimpijski centar `Jahorina` ulaže u vještačko osnježavanje", istakao je Ikonić.

On je naglasio da su nastupi na međunarodnim sajmovima turizma, te medijske kampanje posredstvom različitih regionalnih medijskih kuća i uz pomoć influensera dali rezultate i dodao da su statistički podaci dodatna potvrda da treba nastaviti u tom pravcu.

Ikonić je naveo da, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj dolazaka stranih turista na područje Istočnog Sarajeva u toku 2023. godine iznosi 29.343, dok je ostvareno 92.974 noćenja stranih turista na području grada.

"S obzirom na to da Republički zavod za statistiku podatke preuzima od hotela, motela i drugih većih objekata, može se pretpostaviti da je broj značajno veći, što bi se vidjelo kada bi podatke Republičkom zavodu za statistiku dostavljali i smještaji tipa `stan na dan` i `kuće za odmor`", rekao je Ikonić.

On je rekao i da su ove godine već nastupali na dva međunarodna sajma, a plan im je da izađu na nova tržišta, te već pripremaju nastupe na međunarodnim sajmovima turizma u regionu.

Ikonić je rekao da su zimsku sezonu obilježile nove manifestacije kao što su "Paljanska zima" koja je prvi put bila obogaćena klizalištem sa pravim ledom postavljenim i u Istočnom Novom Sarajevu.

On je podsjetio da je prvi put organizovano bogojavljensko plivanje za Časni krst na Palama, a brojne goste su privukli i brojni koncerti, od kojih se ističe koncert Danice Crnogorčević.

"Povećali smo naplatu boravišne takse, zahvaljujući čemu smo bili u prilici da organizujemo brojne manifestacije. U toku 2023. godine, zahvaljujući radu Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo i Komsije za kategorizaciju, izvršili smo najviše kategorizacija smještajnih jedinica za iznajmljivanje u cijeloj Republici Srpskoj", naveo je Ikonić.

On je naglasio da se od ukupnog broja novokategorisanih smještajnih jedinica u Republici Srpskoj gotovo pola odnosi na grad Istočno Sarajevo, što znači da su broj jedan turistička organizacija kada je riječ o naplati boravišne takse u cijeloj RS.

Ikonić je rekao da je zimska turistička sezona na području Istočnog Sarajeva na izmaku, iako se ulažu znatni napori da se u "sezoni bez snijega" skijanje maksimalno produži.

On je istakao da su uveliko počele pripreme za ljetnu turističku sezonu i radi se na formiranju novih atrakcija.

"Očekuje nas bogato i sadržajno ljeto u našem gradu", poručio je Ikonić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital