Kapital / IZVJEŠTAJI

Deloitteova lista 500 najvećih tvrtki u Srednjoj i Istočnoj Europi

10.09.2007. 13:51 / Izvor: eKapija.ba

Stručnjaci revizorsko-konzultantske tvrtke Deloitte objavili su listu 500 najvećih tvrtki iz 19 država u Srednjoj i Istočnoj Europi. Kompanije su na listu uvrštene prema prihodu, a osim opće liste Deloitte je sastavio i ljestvice 50 najjačih banaka i osiguravateljskih tvrtki, kao i liste 10 najjačih energetskih i naftnoprerađivačkih, uslužnih, proizvodnih i telekomunikacijskih kompanija.

Lista je potvrdila da najveće prihode u regiji ostvaruju tvrtke koje pripadaju sektoru energetike i naftnoprerađivačke industrije, kojima pripada 156 mjesta na ukupnoj ljestvici. Od prvih sto kompanija njih čak 44 posto otpada na ovaj sektor. Iza energetskih, najbrojnije su tvrtke iz automobilske industrije, kako proizvodnje tako i trgovine automobilima, koje čine 10 posto najjačih tvrtki, dok je treći po prihodima sektor maloprodaje i robe široke potrošnje. Ovaj sektor na listu ulazi s ukupno 106 tvrtki, iako, valja napomenuti, one ostvaruje svega 16 posto od ukupnog prihoda petsto najvećih.

Niti jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na listu 500 najvećih regionalnih tvrtki. Na posebnoj, nacionalnoj listi najviše mjesto zauzima JP Elektroprivreda, a iza nje slijede BH Telekom, Aluminij, EP RS, Mittal Steel Zenica, JP Elektroprivreda HZ HB, Telekomunikacije RS, Energoinvest, Holdina i ASA Auto. Što se tiče najbližih susjeda, najveći udio na cjelokupnoj listi zauzele su tvrtke iz Hrvatske. Od 14 hrvatskih kompanija najbolje je plasirana INA (16. mjesto) te Agrokor i Hrvatska elektroprivreda. Kompanije iz Crne Gore nisu ušle na listu Top 500, dok ih je iz Srbije uvršteno 6.

Gledano prema nacionalnim udjelima, ukupno 80 posto kompanija dolazi iz četiri države: Poljske (183 tvrtke, odnosno 37%), Češke (82 tvrtke, odnosno 16%) te Mađarske i Ukrajine (po 13% iz svake). Što se tiče vlasničke strukture, svega 10 posto tvrtki na listi u potpunosti je u državnom vlastništvu, dok je ostatak u potpunom privatnom ili većinskom privatnom vlasništvu. Zanimljivo, svega 31 tvrtka na listi (odnosno, 6%) nastala je i nalazi se u vlasništvu pojedinačnog investitora, pri čemu većiha spada u sektor distribucije robe (medicinskih proizvoda, prehrane) i proizvodnje.

Interesantno je usporediti najveće regionalne tvrtke s globalnima. Ako pogledamo Forbesovu listu 500 najvećih svjetski kompanija, vidjet ćemo da je, na primjer, po prihodima najveća srednjoeuropska tvrtka, poljski PKN Orlen, imala u 2006. godini 22 puta manji prihod nego najveća svjetska tvrtka Wall Mart.

Cjelovitu listu možete pronaći ovdje:

http://www.deloitte.com/dtt/research/0,1044,cid%253D170294,00.html

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital