BAT-a želi vlasništvo nad preostalih 2,9 posto dionica Oprese

03.11.2015. 13:53 / Izvor: Akta.ba
BAT-a želi vlasništvo nad preostalih 2,9 posto dionica Oprese

Cilj ove tenderske ponude jeste upravljanje ovom kompanijom u pravcu njenog daljnjeg razvoja i jačanja u okviru poslovne strategije BAT-a, kao i sticanje vlasništva na preostalim dionicama, navodi ponuđač.

Raspisana je tender ponuda za kupovinu dionica Oprese 35.422 redovne (obične) dionice Oprese d.d. Sarajevo, koje nisu u vlasništvu multinacionalne grupacije British American Tobacco (BAT) koja je nedavno preuzela hrvatsku Adris gupu i time postala i vlasnik ove kompanije u BiH. 

"Cilj ove tenderske ponude jeste upravljanje ovom kompanijom u pravcu njenog daljnjeg razvoja i jačanja u okviru poslovne strategije BAT-a, kao i sticanje vlasništva na preostalim dionicama, te usklađenost Emitenta sa primjenjivim propisima. U ovom trenutku, BAT ima za cilj da nastavi poslovanje kompanije Opresa na načelima trajnosti poslovanja", navode iz BAT-a. 

BAT grupa je drugi najveći međunarodni proizvođač duhanskih proizvoda i prisutna je na preko 200 tržišta u svijetu. Iz BAT-a navode da nemaju u planu mijenjanje glavnog mjesta obavljanja emitentovih poslovnih aktivnosti ili da vrši značajnije promjene u broju i strukturi emitenta, niti da vrši izmjene i dopune Statuta emitenta.

Tendere je raspisan krajem prošlog mjeseca za 35.422 redovne (obične) dionice emitenta, koje nisu u vlasništvu BAT-a, odnosno 2,896% od ukupnog broja dionica.

Ponuđena cijena po jednoj dionici  je 15,42 KM po dionici, odnosno 154,20 % nominalne vrijednosti dionice.

Rok važenja tender ponude je 30 dana, tj. od 29.10.2015. do 28.11.2015. godine.

Podsjetimo, 30. svibnja  2015. godine, Adris Grupa dd i Weston Investment Companv Limited, članica BAT grupe, su potpisali ugovor o kupoprodaji dionica prema kojem se Weston Investment Companv Limited obavezala da kupi od Adris Grupe dd 1.187.727 ili 97,104% običnih dionica emitenta, kao i određenih drugih kompanija u Hrvatskoj, a nakon ispunjenja uvjeta propisanih u navedenom Ugovoru. Weston Investment Companv Limited je prenio na ponuđača pravo da kupi naprijed navedene dionice Emitenta.

Konačno, ponuđač tj., BAT i Adris Grupa dd su 30. oktobra/listopada 2015. godine potpisale ugovor o kupovini/prodaji bloka vrijednosnih papira izvan berze uz posredovanje profesionalnog posrednika na osnovu kojeg je ponuđač stekao 1.1 87.727 ili 97,104% običnih dionica emitenta Opresa.

BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu, te udio u Tisku. Transakcija je, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosila 505 milijuna eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital