Kapital / IZVJEŠTAJI

Dodeljene nagrade Erste fondacije iz oblasti društvene integracije

22.02.2008. 12:00 / Izvor: eKapija.ba

Nagrada "ERSTE Fondacije iz oblasti društvene integracije" dodeljena je sinoć (21. februara 2008. godine) u Nacionalnoj galeriji u Ljubljani. Nagrađeno je deset projekata ukupnom sumom od 85.000 EUR.

Prvu nagradu (20.000 EUR) dobio je projekat "Finansiranje volontera 2007", projekat je pokrenula je bosanska nevladina organizacija "UG Infohouse". Druga nagrada (15.000 EUR) pripala je projektu "Širom otvorena vrata biblioteke" gradskih biblioteka u Zagrebu, koji se odnosi na prilagođavanje uslugama biblioteke ljudima sa posebnim potrebama. Treće mesto podelili su "Centar za promociju obrazovanja" (QPEA), za projekat "Škole koje rade za dobrobit dece" i organizacija KIOSK za projekat "Borba protiv etničkih konflikata uz pomoć fotoaparata".

Specijalna nagrada žirija u vidu desetodnevne posete Beču, u cilju uspostavljanja kontakata, dodeljena je "Odboru za ljudska prava" iz Leskovca i njegovom osnivaču Dobrosavu Nešiću.

Na konkurs je pristiglo više od 400 projekata od kojih je, odlukom međunarodnog žirija, u finale ušlo 20. Konkurs je bio raspisan za neprofitne organizacije, kao i za javni sektor, pojedince, verske zajednice i medije.

Ceremoniju dodele nagrade vodio je Miki Manojlović, poznati srpski glumac.

Dobitnici glavnih nagrada i posebnih priznanja su autori inovativnih projekata iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji se bave društveno korisnim aktivnostima.

Nagrađene organizacije bave se društvenim i etničkim manjinama, osobama sa hendikepom i traumama, deci i odraslima sa društvenih margina.

Boris Marte, izvršni direktor ERSTE fondacije, izjavio je da se nada da će ova nagrada motivisati ljude da pronađu nove načine kako bi rešili društvene probleme i započeli dijalog o društvenom razvoju u budućnosti. Sledeći konkurs za Nagradu ERSTE fondacije iz oblasti društvene integracije za 2008. godine počeće u septembru i obuhvatiće još više zemalja iz jugoistočne Evrope.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital