Kapital / IZVJEŠTAJI

Firme koje konkurišu za nagradu "Blica" - Elektrovat, EZO grupa, Fenster AS, PSTech, Vekić Chocolate

04.01.2008. 11:30 / Izvor: Blic

Predstavljanje 50 preduzeća koja su odlukom stručnog žirija ušla u uži izbor za titulu Preduzetnika godine iz sektora malih i srednjih preduzeća nastavlja se i u drugoj sedmici januara.

Svakoga dana biće prezentirana preduzeća koja su ostala u konkurenciji. Redosled predstavljanja nije odraz rangiranja i sva preduzeća, odnosno preduzetnici ostaju u potpuno ravnopravnoj konkurenciji dok traju prezentacija i, istovremeno, dodatno anketiranje svih 50 kandidata.

Preduzetnik godine dobija nagradu od 30.000 evra koju dodeljuje Banca Intesa.

Elektrovat, Čačak

Preduzetnici: Jugoslav Milošević i Radomir Milekić
Godina osnivanja: 1990.
Delatnost: inženjering u elektrotehnici, proizvodnja TV i scenske opreme, sistemintegracija u industriji i elektromontaža
Broj zaposlenih: 35

Gotovo da nema gledalaca televizije u Srbiji koji indirektno ne koriste usluge firme "Elektrovat", jer ona je jedini proizvođač studijske rasvete i opreme za TV studija, kao i scenske elektromehanike na ovim prostorima. Njen zaštitni znak nalazi se u više od 60 medijskih kuća i pozorišta: RTS i njena dopisništva, TV B92, TV "Avala", TV "Metropolis", ATV Banja Luka, TVBN Bijeljina, RTV Crne Gore, sva studija Kompanije "Pink", uključujući i Filmski grad u Šimanovcima.

Proizvodi "Elektrovata" našli su se i u TV studijima u Francuskoj, Indoneziji, Sudanu, Austriji, Kazahstanu i Tunisu, a prošle, 2007. godine izvoz je bio 2,5 puta veći nego prethodne.

Više od deceniju i po poslovanja obeležilo je preko hiljadu velikih poslova, među kojima su najznačajniji rađeni za NIS, "PINK International Company", "U.S. Steel Serbia", HE "Đerdap"...

"Elektrovat" je 2001. godine postao zvanični distributer, a potom i sistem integrator velike multinacionalne kompanije "Schneider Electric", jednog od lidera u proizvodnji elektroopreme. "Elektrovat" je osnovan 1990. godine kao privatno preduzeće sa osnovnom delatnošću inzenjeringa u elektrotehnici, proizvodnje i montaže opreme i prometa. Firmu su činila tri inženjera. Danas je to poslovni sistem kojeg čine osnovna firma "Elektrovat" sa 35 zaposlenih i 14 malih preduzeća i zanatskih radnji, čvrsto povezanih tehnološkim lancem proizvodnje i uređenim kooperativnim odnosima. Tim osnovne firme čine 14 inženjera elektro i mašinske struke od kojih su tri zaposlena ove godine, a ostali su proizvodni radnici većinom montažerske struke.

EZO grupa Novi Beograd

Preduzetnik: Dragan Stanković
Godina osnivanja: 2005.
Delatnost: Industrijsko čišćenje i zbrinjavanje opasnog otpada
Broj zaposlenih: 13

Zanimljivu poslovnu nišu pronašla je ova firma u ekologiji i zaštiti životne sredine. EZO grupa delalnost bazira na čišćenjima u procesnoj industriji i zbrinjavanju opasnog otpada na ekološki prihvatljiv način. Pod industrijskim čišćenjem se podrazumeva čišćenje rezervoara od nafte i naftnih derivata, čišćenje benzinskih stanica, separatora i ostalih uređaja za prečišćavanje zauljenih otpadnih voda, čišćenje i TV snimanje zauljene atmosferske i kišne kanalizacije, kondenzatora, izmenjivača toplote, kotlova... Njihov posao su i sanacija ekoloških akcidenata i ostala čišćenja u rafinerijama, termoelektranama, petrohemiji...

Takođe, kako kažu, "na ekološki prihvatljiv način zbrinjavaju opasni otpad": naftni talog, zauljeni otpadni materijal, otpadna ulja, piralen, emulzije i ostali industrijski otpadi organskog i neorganskog porekla.

Firma poseduje više specijalnih vozila i pumpi visokog pritiska (500-100 bara), kao i svu prateću neophodnu opremu za sanaciju ekoloških akcidenata nastalih izlivanjem nafte i naftnih derivata.

Takođe i ekipu od desezt specijalizovanih radnika, obučenih za rukovanje i manipulaciju opasnim materijama i opasnim otpadom po ADR sistemu.

Iako proslavlja tek drugi rođendan, firma iza sebe ima dosta uspešno realizovanih poslova. Najbolje svedeče partneri EZO grupe, koji su i njena najbolja preporuka: US Steel, NIS Petrol, NIS-TNG, Rafinerija nafte Beograd, EPS-HE Đerdap, Coca-Cola, Eurolux Petrol, Knauf Insulation, MSK AD...

Fenster AS, Šabac

Preduzetnik: Živanko Mihailović
Godina osnivanja: 1997.
Delatnost: Proizvodnja PVC i aluminijumske stolarije
Broj zaposlenih: 95

Preduzeće koje se bavi se proizvodnjom PVC i aluminijumske stolarije, roletni, komarnika i termoizolovanog stakala, kao i završnim radovima u građevinarstvu je uvođenjem novih linija i nabavkom CNC mašine SBC 151, početni obim proizvodnje od 20.000 m2 povećalo na 85.000 m2 gotovih proizvoda. Tvrde da su tehnički najopremljenije preduzeće u grani, sa kapacitetom od 160 jednokrilnih prozora od PVC i 60 prozora od aluminijuma u smeni, kao priozvodnjom visećih fasada od 150 m2 na dan.

Za kvalitet svojih proizvoda i efikasnost poslovanja preduzeće je dobilo brojna međunarodna priznanja: zlatnu medalje u Ženevi, platinastu u Njujorku, dijamantske medelje u Londonu, Parizu i Frankfurtu, kao i priznanja "Biznis partner u Srbiji i Crnoj Gori" za 2005. i 2006. godinu.

Preduzeće je dobitnik i republičkog i regionalnog priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" za preduzetništvo i najdinamičniji razvoj na području Privredne komore Valjevo. Fenster AS je proglašen za najuspešniju firmu u proizvodnji PVC stolarije u Evropi za 2006. godinu i dobitnik je priznanja u Madridu.

Značajnu poslovnu aktivnost firma je ostvarila u realizaciji projekata koje je u našoj zemlji finansirala Evropska unija i Svetska banka preko svojih programa za pomoć Srbiji.
Firma redovno izvozi svoje proizvode na tržišta Belgije, Austrije, Nemačke i Švajcarske.

PSTech, Beograd

Preduzetnici: Branka Radovanović, Olivera Popović, Goran Stevanović
Godina osnivanja: 1996.
Delatnost: Softver inženjering - razvoj, održavanje, testiranje i uvođenje softverskih proizvoda.
Broj zaposlenih: 57

PSTech se u prethodnih 11 godina dokazivao u oblasti razvoja softvera kao pouzdan i ozbiljan partner domaćim i američkim kompanijama. Pokretanjem saradnje sa inostranim firmama 2001. godine doživeo je prekretnicu i od tada poslovanje neprestano raste. Tim od 56 inženjera specijalizovan je za razvoj složenih aplikacija za audio i video komunikaciju, softvera za veb, audio i video konferencije, raznovrsnih komunikacionih klijentskih aplikacija na različitim platformama, kao i za razvoj kompletnih rešenja u oblasti AutoId tehnologija.

Visok kvalitet usluga dokazuje činjenica da već četiri godine rade sa Cisco, jednom od najvećih svetskih IT kompanija i vodećim proizvođačem mrežne i komunikacione opreme. Oblasti ekspertize ove firme su razvoj softvera, testiranje softvera, automatsko testiranje softvera, Cisco Unified Communication aplikacije i tehnologije i uvođenje kompletnih rešenja u oblasti AutoId.

PSTech izvozni program je izvoz intelektualnih usluga u oblasti visokih informacionih tehnologija poznatim inostranim partnerima Cisco Systems (Kalifornija, SAD) i PoineCast (Juta, SAD). PSTech je dobitnik SIEPA nagrade "Izvoznik godine 2006" u kategoriji malih i srednjih preduzeća.

PSTech softver inženjeri i u svetu vrlo traženi kadrovi, rade na vodećim IT tehnologijama i procesima, u okruženju najuspećnijih svetskih kompanija i to je razlog da ostaju u zemlji. Svetski cenjena referenca i ekspertiza u najznačajnijoj IT oblasti daje mogućnost da PSTech proširi saradnju i sa drugim svetskim kompanijama, otvori nova radna mesta za IT inženjere i poveća obim izvoza i u narednim godinama.

Vekić Chocolate, Temerin

Preduzetnik: Željko Vekić
Godina osnivanja: 1997.
Delatnost: Proizvodnja čokoladnog krema, keksa i marmelade drugih konditorskih proizvoda
Broj zaposlenih: 165

Početni proizvodni program fabrike za proizvodnju čokoladnih i drugih konditorskih proizvoda Vekić Chocolate bio je zasnovan na švajcarsko-italijanskoj tehnologiji za proizvodnju čokolade.

U prvom asortimanu su bili "milky cream", "nutino" i "milky white", a kasnijim razvojem i kremovi iz "niki" grupe, kao i "keksi krem". Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 1998. i 2000. godine poslastice iz Temerina su dobile Veliku zlatnu medalju za kvalitet proizvoda.

Kao rezultat uspešnog poslovanja, preduzeće se sredinom 2004. godine preseljava u nove i savremene proizvodne objekte, površine od oko 5.000 m2.

Već početkom 2005. godine Vekić Chocolate pokreće liniju za proizvodnju keksa i biskvita, a krajem 2007. godine završava se proces instaliranja i puštanja u rad linije za proizvodnju keksa zasnovane na najsavremenijoj talijanskoj tehnologiji.

Osim srpskog tržišta na kome su zastupljeni u gotovo svim trgovačkim lancima, preduzeće izvozi veliki deo svoje proizvodnje u sve zemlje bivše Jugoslavije, uključujući Sloveniju, kao i u Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Egipat i druge zemlje. Pored velikog investicinog projekta, završenog u toku ove godine, preduzeće je zaposlilo i veliki broj novih radnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital