Kapital / IZVJEŠTAJI

IP saobraćaj veći za 55% - upotreba Interneta u 2012. biće 75 puta veća nego 2002. godine

09.07.2008. 12:42 / Izvor: eKapija.ba

Na osnovu istraživanja koje je sprovela kompanija "Cisco Systems", ukupni Internet protokol (IP) saobraćaj je veći za 55% u 2007. godini i očekuje se njegov dalji porast za 63% ove godine. Do 2012. godine svi tipovi prenosa video zapisa (IPTV, Video on demand, Peer to Peer video i Internet video) će predstavljati skoro 90% potrošačkog IP saobraćaja za komunikaciju i zabavu. "Cisco" takođe predviđa da će se saobraćaj podacima preko mobilnih telefona u naredne četiri godine duplirati svake godine.

Zbog velikog značaja rasta mreža baziranih na Internet protokolu, kao primarnog sredstva svih tipova globalnih komunikacija, "Cisco" je razvio projekat "Visual Networking Index" u junu 2007. godine. Na osnovu nedavno ažurirane "Cisco Visual Networking Index" prognoze koja je zamišljena kao sredstvo koje bi pomoglo kompaniji i njenim korisnicima za precizan plan rasta, široko prihvatanje videa za zabavu i komunikaciju će usloviti održivo i rapidno povećanje globalnog Internet mrežnog saobraćaja, stvarajući projektovanu ukupnu godišnju stopu rasta od 46%.

Razvojem infrastrukture i penetracijom širokopojasnog Interneta u segmentu malih i srednjih preduzeća, kao i prihvatanjem naprednih vidova video komunikacije (Cisco TelePresence) u velikim preduzećima, prepoznaju se osnovni pokretači rasta IP saobraćaja kod poslovnih korisnika. Najveći godišnji rast se očekuje u SAD, Aziji i zapadnoj Evropi.

Zapaža se još jedan trend - prenos podataka putem mobilnih uređaja koji će se duplirati svake godine od 2008. do 2012. Prenosni računari i mobilni telefoni potpomognuti pristupom mobilnom širokopojasnom Internetu značajno povećavaju Internet saobraćaj. U nekim delovima sveta mobilni pristup čak postaje zamena za fiksni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital