Kapital / IZVJEŠTAJI

Izvještaj Direkcije za ekonomsko planiranje i Svjetske banke o siromaštvu za 2009. godinu: Bolje ciljanje socijalnih davanja će smanjiti siromaštvo u BiH

27.01.2010. 13:33 / Izvor: eKapija.ba

Danas su Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) i Svjetska banka (WB) u Bosni i Hercegovini (BiH), prezentirali izvještaj pod naslovom "Zaštita siromašnih u vrijeme globalne krize: Ažurirani izvještaj o siromaštvu za Bosnu i Hercegovinu za 2009.godine."

Izvještaj koristi Ankete budžeta domaćinstva (HBS) koje je provela BiH Agencija za statistiku u 2004. godine i 2007. godine za analizu stanja siromaštva, profilu siromašnih i uticaju globalne krize na stanovništvo Bosne i Hercegovine. Izvještaj takođe daje preporuke o tome kako zaštititi stanovništvo u vrijeme ekonomske krize.

"Ovaj izvještaj pokazuje kako dobro prikupljanje podataka praćeno pažljivim analitičkim radom može pružiti informacije za analizu politike i dizajniranje reformi" rekao je Marco Mantovanelli, šef Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju se ističe kako nepostojanje sveobuhvatne mreže socijalne zaštite onemogućava zemlji da efektivno zaštiti svoje najsiromašnije građane od globalne ekonomske krize. Stoga je postojeći sistem društveno nepravičan, ima negativne uticaje na tržiše rada, a takođe je i fiskalno neodrživ. BiH troši velike iznose novca na razne programe transfera pojedincima kao što su socijalne i boračke naknade. Ipak, ti programi ne dopiru do najsiromašnijih, niti djeluju stimulativno, na one koji su sposobni za rad, da traže posao.

Ekonomska kriza je povećala hitnost razvoja bolje ciljanih mreža socijalne zaštite u BiH, kako u cilju zaštite siromašnih, tako i zajedničkog ostvarivanja koristi od budućeg rasta.

"Upravo zbog toga je socijalna zaštita u funkciji zapošljavanja jedan od šest tematskih prioriteta Strategije socijalne uključenosti, na kojoj DEP radi uz opsežne konsultacije s našim partnerima“, rekla je Ljerka Marić, direktorica DEP-a.

"Vjerujem da izvještaji poput ovog stvaraju analitičku osnovu za donošenje politika. Ne bismo trebali zanemariti vrijednost daljeg jačanja statističkog sistema u BiH u cilju donošenja politika zasnovanim na činjenicama", zaključila je Marić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital