Euro i dalje tone u odnosu na dolar

27.04.2019. 10:13 / Izvor: seebiz.eu
Euro i dalje tone u odnosu na dolar

Neočekivano pogoršanje poslovne klime u Njemačkoj u prvi je plan vratilo razlikeizmeđu američkih gospodarskih pokazatelja i onih iz eurozone.

Tečaj eura u četvrtak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u 22 mjeseca prema dolaru, pogođen vijestima iz njemačkog gospodarstva i neizvjesnostima na političkom planu u Španjolskoj.

Neočekivano pogoršanje poslovne klime u Njemačkoj u prvi je plan vratilo razlikeizmeđu američkih gospodarskih pokazatelja i onih iz eurozone. Europska središnja banka (ECB) u ožujku je odgodila prvo povećanje kamatnih stopa u razdoblju nakon krize, a njezini su dužnosnici ponovno iskazali zabrinutost u vezi gospodarskog rasta.

To je utjecalo na kretanje tečaja eura, koji se u takvim okolnostima u jednom trenutku u prekonoćnom trgovanju spustio za 0,6 posto, na novu najnižu razinu u 22 mjeseca od 1,1141 dolara. Jutros se njime trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, po 1,1154 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, u prekonoćonm je trgovanju poskočio više od 0,5 posto, na 98,189 bodova, najvišu razinu u 23 mjeseca, uglavnom zahvaljujući slabljenju eura. Jutros je pak bio u minusu 0,15 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 98,027 bodova.

Investitori će u petak pratiti objavu podatka o američkom BDP-u u prvom kvartalu, ponajprije radi toga hoće li pokazati da američko gospodarstvo ostaje snažnije u usporedbi s ostalim vodećim svjetskim gospodarstvima.

"Političke neizvjesnosti u kombinaciji sa zabrinutostima oko gospodarstva prilično su loš koktel za euro. A posebno ako je gospodarstvo s druge strane Atlantika snažno", ocijenila je Antje Praefcke, analitičarka u Commerzbanku u bilješci klijentima.

Tržišni sudionici pratit će i odluke s današnjih sjednica središnjih banaka u Švedskoj i Turskoj.

Švedska središnja banka Riksbank vjerojatno neće mijenjati ključne kamatne stope, a mogla bi biti primorana odgoditi planove o zaoštravanju monetarne politike za kasnije u ovoj godini, smatraju analitičari iz Reutersove ankete.

Švedska kruna uoči odluke o kamatnim stopama oslabila je 0,2 posto prema dolaru, na najniže razine u šest tjedana.

"Riksbank bi mogao dodatno pomaknuti rok za novo podizanje kamatne stope, a tržišta bi mogla špekulirati kako je pak prerano za smanjenje ključnih kamatnih stopa u Turskoj. To bi moglo biti negativno za te valute, a pozitivno za dolar", kazao je Tsutomu Yamamoto, analitičar iz banke Mizuho.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital