Veća proizvodnja i prodaja drvnih sortimenata

16.11.2020. 08:55 / Izvor: SRNA
Veća proizvodnja i prodaja drvnih sortimenata

U RS-u su za devet mjeseci ove godine prodata 1.446.872 metra kubna raznih šumskih sortimenata.

U Republici Srpskoj je za devet mjeseci ove godine proizvedeno 1.498.857 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 5,5 odsto nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U proizvodnji najznačajnije mjesto zauzimaju trupci, kojih je za devet mjeseci ove godine proizvedeno 499.900 metara kubnih od četinarskog i 241.971 metar kubni od lišćarskog drveta.

Među proizvodima, između ostalog, nalaze se 461.334 metra kubna drveta za ogrev od lišćara, te 175.804 metra kubna četinarskog drveta pogodnog za hemijsku preradu, celulozu, taninskog drveta.

U RS-u su za devet mjeseci ove godine prodata 1.446.872 metra kubna raznih šumskih sortimenata ili više za četiri odsto nego u istom periodu prošle godine.

Najzastupljeniji u prodaji bili su trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da su kretanja u šumarstvu zadovoljavajuća, izrazivši očekivanje da će, ako se takva kretanja zadrže i u posljednjem ovogodišnjem kvartalu, u šumarstvu biti ostvaren bolji rezultat od prošlogodišnjeg.

"Šume Republike Srpske su ove godine na visini zadatka u odnosu na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom virusa korona i možda bi rezultat mogao biti bolji da u takvoj situaciji nije bilo usporavanja u isporuci tržištima", naveo je Šinik.

On je izrazio i nadu da neke od dodatnih mjera koje uvode države čija su tržišta značajna za firme izvoznice iz sektora drvoprerade, a koji je vezan za sektor šumarstva, neće imati uticaja na ostvarivanje slabijeg poslovnog rezultata u odnosu na prošlu godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital