BPK-a jedini u FBiH ostvario suficit u razmjeni roba s inozemstvom

02.02.2021. 13:40 / Izvor: Fena
BPK-a jedini u FBiH ostvario suficit u razmjeni roba s inozemstvom

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde u prošloj godini ostvario je suficit u razmjeni roba s inozemstvom u iznosu od 84.313.000 KM.

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde u prošloj godini ostvario je suficit u razmjeni roba s inozemstvom u iznosu od 84.313.000 KM, a na svakih 100 KM uvezenih roba  i usluga izvezeno je 183,49 KM - kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Privredne komore BPK-a Dževad Terović.

Naglasio je da je time BPK-a ostvario najbolje rezultate pokrivenosti uvoza izvozom roba i usluga na  nivou države BiH.

"Na nivou Federacijie BiH jedini je ostvario pozitivnu bilansu u razmjeni roba s inozemstvom od deset kantona u Federaciji BiH, dok su dvije od pet ekonomskih regija u RS-u Doboj i Trebinje, također imale  pozitivnu platnu bilansu, a ostale tri regije Banja Luka, Bijeljina i Istočno Sarajevo ostvarile su negativnu platnu bilansu u razmjeni roba s inozemstvom, kao i Distrikt Brčko", istakao je Terović.

Precizirao je da je na područje BPK-a u prošloj godini uvezeno roba i usluga u vrijednosti od  100.981.000 KM, što je u odnosu na isti period predhodne godine više za 1.251.000 KM ili 1,25 posto, dok je izvezeno roba u vrijednosti od 185.294.000 KM, što je u odnosu na isti period predhodne godine  kada je izvoz iznosio 199.451.000 KM manje za 14.157.000 KM ili 7,10 posto.

"Pokrivenost uvoza roba izvozom iznosila je 183,49 posto, što je u odnosu na isti period predhodne  godine kada je pokrivenost iznosila 199,99 posto ili manje za 16,5 posto. Ipak, BPK-a je u tom periodu ostvario suficit u razmjeni roba s inozemstvom odnosno najbolje rezultate pokrivenosti uvoza izvozom u BiH, a ovako visoka pokrivenost uvoza izvozom roba i usluga je dijelom posljedica nepostojanja privrednih društava koja se bave uvozom roba široke potrošnje namjenjene krajnjoj prodaji registriranih na prostoru BPK-a, već uglavnom snadbjevanje kantona ovim robama vrše dijelovi pravnih osoba registriranih van Goražda", pojasnio je Terović.

Mišljenja je da se po ovom osnovu odlijevaju značajna finansijska sredstva s područja BPK Goražde u  druge dijelove BiH, te smatra da bi trebalo raditi na osposobljvanju bar jednog pravnog subjekta koji bi bio registriran na području BPK-a i koje bi se bavio uvozom roba široke potrošnje za potrebe ovog kantona.

"Uvoz roba na područje BPK-a uglavnom su repromaterijali, sirovine, mašine i opreme za potrebe naše  prerađivačke industrije. Privredna društva u sastavu grupacije Prevent, svoje spoljno-trgovinsko  poslovanje obavljaju preko specijaliziranog privrednog društva u sastavu ove grupacije, a koje je  registrirano van područja BPK-a" podsjetio je on.

Prema podacima Privredne komore, u BPK Goražde uvozilo se iz 39 a izvozilo u 56 zemalja svijeta. Najviše se uvozilo iz Njemačke, Austrije, Češke, Srbije, Slovenije, Turske, Belgije, Rumunije, Hrvatske i Italije, dok se najviše izvozilo u Njemačku, SAD, Austriju, Srbiju, Hrvatsku, Tursku, Grčku, Češku, Rumuniju i druge zemlje.

Po riječima Terovića, u prošloj godini je generalno u BiH nastavljena negativna platna bilansa u razmjeni roba s inozemstvom te je pokrivenost uvoza izvozom roba i usluga i dalje veoma niska.

Naglasio je da je pad spoljno-trgovinske razmjene roba i usluga a koje je najvećim dijelom  prouzrokovala pandemija koronavirusa, direktno je uticao na visinu prihoda u budžet na svim nivoima, od države do općine, zbog smanjenih prihoda iz grupe indirektnih poreza. 

"Posljedice ekonomske krize izazvane pandemijom odrazile su se na slabiju uspješnost poslovanja  privrednih društava u 2020. godini posebno izvozno orijentiranih privrednih društava, jer su bili  suočeni s otežanim uvjetima nabavke i dovoza repromaterijala i sirovina iz uvoza, na koje je naša prerađivačka industrija uglavnom naslonjena, kao i na otpremu gotovih proizvoda našim kupcima u inozemstvo. Iz ovih razloga i povećanih troškova poslovanja, to će u konačnici uticati na profitabilnost poslovanja ovih privrednih društava", kazao je predsjednik Privredne komore BPK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital