POKAZALA ANALIZA

Goraždanska privreda u stagnaciji

27.03.2023. 15:09 / Izvor: Fena
PRIVREDA

Privredna komora Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je prezentovala analizu privrednih kretanja na području kantona u 2022 godini.

Privredna komora Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je prezentovala analizu privrednih kretanja na području kantona u 2022 godini.

Kako je kazao predsjednik Privredne komore Dževad Terović, statistički podaci i informacije prikupljene od privrednih subjekata ukazuju na činjenicu kako je privreda u ovom dijelu BiH u stagnaciji o čemu svjedoči podatak da je po prvi put  nakon niza godina,  sa prvog mjesta u indexu obima proizvodnje pala  na sedmo mjesto u FBiH.

"Na  području   BPK Goražde  index  obima  industrijske  proizvodnje   u  2022 godini  u  odnosu  na  2021. godinu neznatno  je  povećan  i  nismo  lideri  na  nivou  Federacije  u  ovim  pokazateljima  kao  što  smo  bili  u  prethodnim  godinama. Neophodno  je  pažljivo  analizirati  ovaj  pokazatelj , uočiti  razloge  zbog  čega  se  ovo  dešava , te  pokušati  povećati  obim  industrijske  proizvodnje  i  vratiti  se  na  ranije  periode a to se može postići prevashodno  novim  investicijama  i  zapošljavanjem", naveo je Terović.

Mišljenja je kako je stranim i domaćim investitorima neophodno staviti na raspolaganje sve resurse s kojima raspolaže BPK Goražde.

"Pri tome posebno mislim na  šume, vodotoke, nalazišta  minerala  i  ruda, izvore pitkih i mineralnih voda, poljoprivredne površine  i turističke resurse kako bi se otvorila nova radna mjesta i usporio odlazak  mladog radno sposobnog stanovništva, nastavio rast  obima industrijske proizvodnje, a posebno broja zaposlenih", naveo je on.

Prema podacima Privredne komore, u decembru 2022. godine na području BPK Goražde isplaćena je prosječna neto plaća u iznosu  od 1.098,00 KM i veća je za 23,2 posto u odnosu na kraj 2021. godine. Na evidenciji JU Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde  zaključno sa decembrom 2022. godine evidentirano je ukupno 2.901 nezaposleno lice što je za 258 lica ili 8,17 posto manje u  odnosu na decembar 2021. godine. 

Takođe, u prošloj godini na području BPK Goražde registrovan je veći broj obrta u odnosu na 2021.

"Nažalost, i više nego evidentna je potreba poduzimanja hitnih mjera za ublažavanje negativnih trendova odlaska s ovih prostora, ali i stimulacija za povećanja stope nataliteta jer bez ljudskog resursa, svi ostali su vrlo upitni", naglasio je predsjednik Privredne komore BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti