Suficit u razmjeni roba

BPK Goražde u 2022. ima najbolje rezultate pokrivenosti uvoza izvozom na nivou BiH

27.02.2023. 15:48 / Izvor: Fena
dževad

Privredna komora Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde prezentovala je danas informaciju o ostvarenoj vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH.

Privredna komora Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde prezentovala je danas informaciju o ostvarenoj vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sa inostranstvom po entitetima, kantonima, regijama i općinama za prošlu godinu.

Kako je pojasnio predsjednik Privredne komore Dževad Terović, u 2022. godini je u odnosu na godinu ranije, na nivou Bosne i Hercegovine došlo do pada pokrivenosti roba i usluga za 5,26 posto. Na federalnom nivou takođe je zabilježen značajan pad.

Po njegovim riječima, BPK Goražde ostvario je suficit u razmjeni roba s inostranstvom i najbolje rezultate pokrivenosti uvoza  izvozom roba i usluga na nivou države  BiH.

"Na područje BPK Goražde u periodu u prošloj godini uvezeno je  roba i usluga u vrijednosti od 210.975.000 KM, što je u odnosu  na isti period prethodne godine više za  56.236.000 KM ili 36,34 posto, dok  je izvezeno roba u vrijednosti od 330.451.000 KM, što  je u odnosu na isti period predhodne godine više za 58.930.000 KM ili 21,70 posto. Pokrivenost uvoza roba izvozom u  posmatranom periodu iznosila je 156,83 posto, što je u odnosu na  isti  period predhodne godine kada je pokrivenost iznosila  175,47 posto manje za 18,84 posto", precizirao je Terović.

Naglasio je da je u posmatranom periodu , BPK Goražde ostvario suficit u razmjeni  roba  sa  inostranstvom od 119.476.000 KM. Po  glavi  stanovnika, na  područje BPK  Goražde uvezeno je roba i usluga u iznosu od 8.327 KM, a izvezeno 13.043  KM. Kada je u  pitanju izvoz roba, po glavi stanovnika BPK Goražde ima najveći iznos u cijeloj državi BiH.

"To znači da je na svakih 100 KM uvezenih roba i usluga izvezeno 156,83 KM, čime je ostvario najbolje rezultate pokrivenosti uvoza izvozom roba i usluga na nivou države BiH, a na nivou Federacije BiH, pored BPK-a Goražde, i Unsko-sanski kanton je ostvario  pozitivnu bilansu u razmjeni roba  s inostranstvom od 10 kantona u Federaciji BiH, dok je ekonomska regija u RS-u Doboj i Trebinje, također imali  pozitivnu platnu  bilansu. Ostale tri regije Banja Luka, Bijeljina i Istočno Sarajevo ostvarile su negativnu bilansu  razmjene roba sa inostranstvom, kao i Distrikt Brčko", naveo je on.

Dodao je da je visoka pokrivenost uvoza izvozom roba i usluga dijelom posljedica nepostojanja privrednih društava koja se bave  uvozom roba široke potrošnje namijenjene krajnjoj prodaji registrovanih na prostoru BPK  Goražde, već uglavnom snabdijevanje kantona ovim robama vrše dijelovi pravnih lica registrovani van područja BPK Goražde.

"Mišljenja smo da se po ovom osnovu odlijevaju značajna finansijska sredstva s područja BPK u druge dijelove BiH, te smatramo  da bi trebalo raditi na osposobljvanju bar jednog  pravnog  lica koje bi bilo registrovano na području BPK Goražde i koje bi se bavilo  uvozom roba široke potrošnje za potrebe našeg kantona. Uvoz roba na područje BPK Goražde uglavnom su repromaterijali, sirovine, mašine i opreme za potrebe naše prerađivačke industrije", kazao je Terović.

Napomenuo je da su u BPK Goražde robe i usluge uvezene iz 39 država, a izvezene u 65 država svijeta.

Iz Privredne komore su čestitali privrednim društvima registrovanim na području BPK Goražde, a koja su izvozno orijentisana, na izuzetno dobrim izvoznim rezultatima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti