Rudarenje kriptovaluta košta: Bitcoin troši više struje nego cijela Argentina

12.02.2021. 11:21 / Izvor: HINA
Rudarenje kriptovaluta košta: Bitcoin troši više struje nego cijela Argentina

Rudarenje kriptovaluta zahtijeva puno energije jer uključuje opsežne računalne izračune kako bi se provjerile transakcije.

Bitcoin godišnje troši više električne energije nego cijela Argentina, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Cambridge, a ako je suditi po njegovoj trenutnoj vrijednosti, to se neće tako skoro promijeniti, unatoč očekivanom rastu emisije štetnih plinova.

Rudarenje kriptovaluta zahtijeva puno energije jer uključuje opsežne računalne izračune kako bi se provjerile transakcije, navodi BBC.

Istraživači s Cambridgea utvrdili su da kompjutori u potrazi za transakcijama troše oko 121.36 teravat-sati (TWh) struje godišnje, temeljeći procjenu na prosječnoj cijeni struje od pet centi po kilovat-satu i energetskim potrebama mreže bitcoina.

To bi značilo da kompjutori angažirani na potrazi za bitcoinima troše više od stanovnika Argentine, čija potrošnja iznosi 121 teravat-sat godišnje. Nadmašuju i potrošnju Nizozemske (108.8 teravat-sati), Ujedinjenih Arapskih Emirata (113.2 teravat-sata), a bliže se i Norveškoj, koja troši 122.2 gigavat-sata godišnje.

Energija koju koriste mogla bi napajati sva kuhala za čaj u Velikoj Britaniji sljedećih 27 godina, utvrdili su na Sveučilištu Cambridge.

Navode i usporedbu koja tjera na razmišljanje - količina električne energije koju svake godine troše uključeni a neaktivni kućanski aparati samo u SAD-u mogla bi napajati cijelu bitcoin mrežu godinu dana.

Stručnjaci upozoravaju i da potrošnja struje u potrazi za transakcijama u bitcoinima vjerojatno neće pasti ako ne padne vrijednost te kriptovalute jer se rudare nagrađuje upravo bitcoinima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital