Rast kalendarski prilagođenog prometa za više od 28 posto

08.08.2022. 14:26 / Izvor: SRNA
Industrija

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije Republike Srpske u junu u odnosu na isti mjesec prošle godine imao je rast od 28,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije Republike Srpske u junu u odnosu na isti mjesec prošle godine imao je rast od 28,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Kalendarski prilagođeni promet industrije Republike Srpske na inostranom tržištu u ovom periodu imao je rast od 30 odsto, dok je rast na domaćem tržištu bio 26,6 odsto. 

Posmatrano prema ekonomskoj namjeni proizvoda u junu ove godine u odnosu na jun lani, najveći procentualni rast kalendarski prilagođenog prometa od 40 odsto bio je kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Ukupni desezonirani promet industrije Republike Srpske u junu u poređenju sa majem manji je za 0,8 odsto, gdje je promet na inostranom tržištu ostao nepromijenjen, dok je na domaćem tržištu imao pad od 1,7 odsto.

U junu u odnosu na maj najveći procentualni rast desezoniranog prometa od sedam odsto bio je kod energije.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević rekao je Srni da se u suštini taj rast dominantno odnosi na rast cijena.

"S druge strane, kada je u pitanju uvoz mi imamo nepredvidivu situaciju na svjetskom tržištu koja se odražavala posljednjih mjeseci na to da pojedinih repromaterijala nije bilo na tržištu i da su privrednici vrlo teško dolazili do pojedinih sirovina. Zbog toga su nabavljali i veće količine sirovine radi obezbjeđivanja sigurnosti proizvodnje", naveo je Blagojević.

Prema njegovim riječima, generalno posmatrano cijela situacija se dominantno odnosi na rast cijena proizvoda, a u narednom periodu se ne može predvidjeti šta će se dešavati, jer je prvo bila kriza izazvana pandemijom virusa korona, zatim je došla inflacija na globalnom nivou, pa izbio sukob u Ukrajini.

"Sve se to dešava na globalnom tržištu, ali se odražava i na našu ekonomiju, koja je uvozno zavisna i osjeća posljedice svega što se dešava na globalnom tržištu", kaže Blagojević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital