Koliko su građani RS-a u vrijeme krize dali za gorivo?

22.08.2022. 09:03 / Izvor: Srpska.info
Gorivo

Promet u trgovini na malo naftom i naftnim derivatima u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine iznosio je skoro 534,72 miliona KM.

Promet u trgovini na malo naftom i naftnim derivatima u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine iznosio je skoro 534,72 miliona KM.

Uistom periodu lani prometovano je skoro 368,68 miliona KM nafte i naftnih derivata u trgovini na malo, podaci su Zavoda za statistiku Srpske.

Od početka marta do kraja juna građani RS su na gorivo potrošili više od 391,8 miliona KM, što je 124,6 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine. Ova razlika je u najvećoj mjeri rezultat poskupljenja goriva tokom krize, a ne nekog drastičnijeg povećanja potrošnje.

Mada, naftaši ističu da se, bez obzira na korekcije cijena, potrošnja ne mijenja, a ni u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS se ne žale na prodaju goriva.

"Potrošnja je i dalje u porastu. Kupovina je u ovom periodu veća zbog sezone, kao i vraćanje privrednih aktivnosti u redovne režime rada, ako se posmatra period u vrijeme korone. U svakom slučaju, potrošnja goriva je veća, bez obzira na kretanje cijena", ističe za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Za pola ove godine, na gorivo smo najviše potrošili u junu – 108,24 miliona KM, dok smo u istom mjesecu lani potrošili oko 74,37 miliona KM.

U Zavodu za statistiku kažu da se istraživanje prometa u distributivnoj trgovini sprovodi na bazi reprezentativnog uzorka preduzeća na osnovu pretežne djelatnosti preduzeća, a u skladu s Klasifikacijom djelatnosti.

"Procijenjeni promet je reprezentativan samo na nivou Republike Srpske, a Republički zavod za statistiku Republike Srpske ne raspolaže podacima o količinama prodate robe",  kažu za Srpskainfo u ovom zavodu.

Prema zvaničnoj statistici, promet na malo hranom, pićem i duvanskim proizvodima u Srpskoj od početka marta do kraja juna ove godine ukupno je iznosio više od 427,45 miliona, a u istom periodu lani skoro 350,59 miliona KM. Kad je riječ o ovoj godini, najveći promet zabilježen je u junu – 110,9 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital