500 godina zatvora zbog pronevjera EU fondova

07.07.2012. 09:07 / Izvor: eKapija.ba
500 godina zatvora zbog pronevjera EU fondova

U Europskoj uniji je tokom 2011. vraćeno oko 700 miliona eura pronevjerenih iz proračuna EU, što je 10 puta više nego u 2010., pokazuje godišnji izvještaj europskog Ureda za borbu protiv korupcije i pronevjera (OLAF).Gotovo 390 miliona eura je vraćeno zahvaljujući razotkrivanju pronevjere novca iz strukturnih fondova namijenjenog izgradnji i obnovi autoputa u blizini Salerna, na jugu Italije.

Također, sudovi u članicama EU su izrekli kazne od ukupno 511 godina zatvora zbog pronevjere europskih sredstava, korupcije ili drugih kaznenih djela koje je istraživao OLAF. Pokazalo se i da vlasti članica nisu toliko voljne da prijavljuju prijevare ili slučajeve korupcije, pošto tri četvrtine dojava dolazi iz privatnog sektora i od pojedinaca.

Zahvaljujući istragama koje je proveo OLAF, u europski proračun je 2011. vraćeno 691,4 miliona eura, objavila je taj ured EU. Kako navodi France press, u 2010. vraćeno je 68 miliona pronevjjerenih sredstava a 2009. 251 milion eura."Zahvaljujući našim istragama vraćene su znatne svote novca poreznim obveznicima EU, a veliki broj kriminalaca je izveden pred nacionalne sudove zbog kaznenih djela protiv proračuna EU", rekao je generalni direktor OLAF-a Giovanni Kessler.

On je predstavljajući izvještaj te agencije EU za 2011. rekao da će OLAF pojačati napore u borbi protiv pronevjera i korupcije, istakavši da u sadašnjoj finansijskoj klimi ta borba mora biti prioritet u svim članicama EU. Kessler je dodao da je riječ o kaznenim djelima koji ne znaju za granice i da to pitanje treba rješavati na europskoj i međunarodnoj razini.

OLAF, koji provjerava kako se troše sredstva EU i istražuje ozbiljne propuste u radu institucija EU, saopštio je da su sturkturni fondovi posebno privlačni za pronevjere u koje su često uključene kriminalne organizacije iz EU i svijeta.Strukturnim fondovima, na koje otpada znatan dio proračuna EU, upravljaju u potpunosti članice ili regionalne vlasti bez nadzora Europske komisije. "Mehanizam kontrole trošenja novca je najslabija karika i tu ima najviše problema", rekao je Kessler.

Tokom 2011. najviše je vraćeno pronevjerenih sredstava iz strukturnih fondova (524,7 miliona eura), kao i sredstava namijenjenih carini (113,7 miliona eura) i poljoprivredi (34 miliona eura). To predstavlja značajan rast u odnosu na 2010. kada je vraćeno 32 miliona eura pronevjerenih iz strukturnih fondova, iz carine 7,6 miliona, a poljoprivrede 11,4 miliona eura.U izvještaju OLAF-a predstavljene su studije slučajeva o istragama u različitim sektorima povezanim s proračunom EU.

Ti slučajevi uključuju krijumčarenje biodizela, namještene natječaje za sturkturne fondove i podmićivanje dužnosnika EU koji je kao menadžer projekta radio u jednoj delegaciji Europske komisije.Europski Ured za borbu protiv korupcije i pronevjera uspostavljen je 1999. U OLAF-u radi 437 osoba, a istražuje prijevare sa sredstvima EU, slučajeve korupcije i postupanje u institucijama EU. Ured radi i na pripremi politika za borbu protiv pronevjera. U 2011. OLAF je raspolagao budžetom od 58,2 miliona eura.

Izvor: ceppei

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital