Rezultati MOL Grupe za treće tromjesečje

05.11.2022. 07:32 / Izvor: Akta.ba
report

Rezultati MOL Grupe za treće tromjesečje: podržani od Istraživanja i proizvodnje te rafinerijskog poslovanja.

MOL Grupa objavila je juler finansijske rezultate za treće tromjesečje 2022. godine.

Potpomognuta snažnim učinkom Istraživanja i proizvodnje te rafinerijske djelatnosti, potaknuta makroekonomskim čimbenicima, čista CCS EBITDA rezultirala je s 1449 miliona USD u trećem tromjesečju 2022.godine.

Ovaj rezultat doveo je EBITDA-u za prvih devet mjeseci ove godine na 3627 miliona USD što omogućava MOL-u da dodatno poboljša cijeli godišnji raspon smjernica EBITDA-e na 4,1 do 4,4 milijarde USD.

U isto vrijeme, porezi na neočekivanu dobit i regulacija cijena goriva u cijeloj regiji srednje i istočne Europe pogodili su naše poslovanje za približno 1,18 milijardi USD u prvih devet mjeseci ove godine.

"Dok su se makro uvjeti razvijali povoljno za industriju nafte i plina u prvih devet mjeseci ove godine, nesigurno vanjsko okruženje, nadolazeća recesija, državne intervencije i porezi na neočekivanu dobit unijeli su nesigurnost u industriju. Čini se da europske sankcije određuju gospodarsku budućnost Europe; treće tromjesečje 2022. pokazalo se vrlo zahtjevnim u pogledu opskrbe energijom u regiji srednje i istočne Europe. Do sada smo uspjeli održati stabilnu opskrbu gorivom u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe, što smatram našim najvećim postignućem u ovom tromjesečju zahvaljujući iznimnim naporima MOL-ovih zaposlenika. Trebat će nam predanost naših kolega u budućnosti, kao i discipliniran financijski pristup kako bismo izvršili nadolazeća prijelazna ulaganja i tako zajamčili energetsku sigurnost, prešli s ruskih izvora energije i pritom ne izgubili iz vida zelenu tranziciju. Poduzeli smo veliki korak na našem planu puta 2030+: MOL-u je dodijeljena koncesija za usluge gospodarenja komunalnim otpadom u Mađarskoj na razdoblje od 35 godina, što nam je omogućilo širenje u novom, niskougljičnom poslovanju kružnog gospodarstva.", izjavio je predsjednik-izvršni direktor Zsolt Hernádi.

EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje gotovo je udvostručena u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 640 miliona USD u trećem tromjesečju 2022., a od početka godine iznosila je 1,72 milijarde USD što predstavlja gotovo polovicu ukupne EBITDA-e Grupe.

Glavni pokretač snažnog rezultata u trećem tromjesečju bili su makro pokazatelji koji su uspjeli neutralizirati negativan učinak dodatnih tantijema u posljednjem tromjesečju.

Obujam proizvodnje nafte i plina premašio je 90 mboepd u trećem tromjesečju 2022., dok je u prvih devet mjeseci dosegao prosječnih 92,3 mboepd, premašivši godišnju proizvodnju od 90 mboepd.

OPEX jedinice Grupe ostao je ispod 5 USD/boe, unatoč značajnom pritisku troškova u cijelom lancu vrijednosti.

Čista CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga porasla je u odnosu na prethodnu godinu i dosegla 741 milion USD u trećem tromjesečju, ali je manja za 14 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

Regulacija cijena i oporezivanje neočekivane dobiti u srednjoj i istočnoj Europi utjecali su na profitabilnost segmenta u trećem tromjesečju 2022. godine.

Petrokemijska EBITDA smanjena je za 90 posto na godišnjoj razini, no snažan doprinos u ovoj djelatnosti neutralizirao je negativne pokretače.

Planirano veliko održavanje rafinerije Százhalombatta uspješno je završeno u trećem tromjesečju.

EBITDA djelatnosti Usluga kupcima u trećem tromjesečju 2022. smanjena je za 43 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, i više je nego prepolovljena ako usporedimo prvih devet mjeseci ove i prošle godine.

Regulacija cijena goriva u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe utjecala je na rezultate - EBITDA djelatnosti smanjila se za 85 miliona USD zbog ograničenja cijena goriva u regiji.

Poboljšanje marže ne-goriva i povećanje obujma prodaje djelomično su ublažili negativne pokretače.

Broj Fresh Corner lokacija porastao je na 1130 u trećem tromjesečju, sa 1103 koliko ih je bilo u drugom tromjesečju 2022. godine. 

Savezni vrhovni sud Švicarske odbacio je hrvatski zahtjev za reviziju presude UNCITRAL-a, koja je prvobitno donesena u arbitražnom postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a 2016. godine.

Ovom presudom odbačene su optužbe Hrvatske za korupciju i također je utvrđeno da je korporativno upravljanje Inom d.d. bilo zakonito i da je MOL poštovao sve svoje ugovorne obveze.

MSCI Global Sustainability Index prepoznao je MOL-ove ESG napore s ocjenom "AA" petu godinu zaredom. Grupa MOL ostala je na prvih ~20 posto među konkurentima, integriranim naftnim i plinskim tvrtkama.

Ove godine rezultat je porastao u kategorijama zaštite okoliša (‚E') i upravljanja (‚G') zbog snažnih strategija za smanjenje ugljika i poboljšanja prakse korporativnog izvještavanja.

U slučaju društvene odgovornosti ("S") ocjena je ostala nepromijenjena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital