FAO indeks

Globalne cijene prehrambenih proizvoda pale u februaru 11. mjesec zaredom

03.03.2023. 15:01 / Izvor: Akta.ba
FAO indeks

Referentni indeks međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda opao je u februaru 11. mjesec zaredom.

Referentni indeks međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda opao je u februaru 11. mjesec zaredom, iako samo neznatno, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO indeks cijena hrane u februaru je u prosjeku iznosio 129,8 poena, što je smanjenje od 0,6 posto u odnosu na januar, ali 18,7 posto manje od svog vrhunca u martu 2022. Pad indeksa, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, potakao je pad kotacija biljnih ulja i mliječnih proizvoda koji je više nego neutralizirao nagli rast cijena šećera.

FAO indeks cijena žitarica ostao je gotovo nepromijenjen od januara. Međunarodne cijene pšenice su neznatno porasle tokom mjeseca, jer je zabrinutost zbog sušnih uvjeta u SAD-u i snažne potražnje za zalihama iz Australije uglavnom izbalansirana jakom konkurencijom među izvoznicima.

Međunarodne cijene riže pale su za jedan posto zbog usporavanja trgovinskih aktivnosti kod većine velikih azijskih izvoznika, čije su valute također pale u odnosu na američki dolar.

Indeks cijena biljnog ulja FAO pao je 3,2 posto u odnosu na januar, pri čemu je zabilježen pad svih cijena - palminog, sojinog, suncokretovog i repičinog ulja.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda pao je za 2,7 posto tokom mjeseca, pri čemu su međunarodne kotacije putera i obranog mlijeka u prahu bilježile najveći pad.

FAO indeks cijena mesa također je ostao gotovo nepromijenjen od januara. Svjetske cijene mesa peradi nastavile su padati usljed obilnih izvoznih zaliha, dok su međunarodne cijene svinjskog mesa porasle, uglavnom radi zabrinutosti zbog smanjene mogućnosti izvoza u Evropi.

Nasuprot tome, FAO indeks cijena šećera porastao je 6,9 posto od januara na najviši nivo u šest godina, uglavnom zbog smanjene prognoze proizvodnje u Indiji za 2022/23. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital