Prema podacima

Za godinu dana minimalno snižene samo cijene odjeće i goriva

25.04.2023. 14:07 / Izvor: Nezavisne novine
Prodavnica

U moru poskupljenja usljed visoke inflacije koja je zabilježena prošle godine u RS-u, za godinu dana niže cijene, i to minimalne, zabilježene su za odjeću i obuću, te povremeno i gorivo.

U moru poskupljenja usljed visoke inflacije koja je zabilježena prošle godine u Republici Srpskoj, za godinu dana niže cijene, i to minimalne, zabilježene su za odjeću i obuću, te povremeno i gorivo.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u deset, a niže cijene u dva odjeljka.

"Niže cijene na godišnjem nivou, u martu 2023. godine, zabilježene su u odjeljku odjeća i obuća za 3,9%, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine i u odjeljku prevoz za 0,2%, usljed sniženja cijena u grupi goriva i maziva za putničke automobile od 6,3%", piše u analizi Zavoda za statistiku RS.

Dodaje se da je najveći godišnji rast cijena u martu ove godine zabilježen u odjeljku hrana i bezalkoholna pića, i to za 20,1 odsto.

"Mlijeko i mliječni proizvodi su poskupjeli za 35,1%, riba za 26,4%, ostali proizvodi i usluge za 12,6%, proizvodi za ličnu higijenu za 16,9%, namještaj i pokućstvo za 10,5%, tepisi i druge podne obloge za 13,7%. Cijene stanovanja su povećane za 10,4%, čvrstih goriva za 24,9% i materijala za popravak i održavanje stambenih jedinica za 19,3%, rekreacija i kultura za 8,3%, te proizvodi za kućne ljubimce za 23,6", naveli su iz Zavoda za statistiku RS.

Istakli su da su više cijene u restoranima i hotelima za 6,9 odsto.

"Alkoholna pića i duvan skuplji su za 6,4%, zdravstvo za 1,9%, komunikacije za 1,3%, dok je povećanje od 0,6% zabilježeno u odjeljku obrazovanje", piše u analizi.

Jovan Vasilić, predstavnik Saveza udruženja potrošača RS i predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" iz Bijeljine, rekao je za "Nezavisne novine" da odjeća i obuća i nisu poskupljivali, za razliku od svih drugih proizvoda.

"Niže su cijene goriva, jer su bile rekordno visoke prošle godine. Ovo ostalo je sve isto, i gore. Kupovna moć potrošača se mnogo smanjila, a to se vidi iz dana u dan. Potrošači kupuju samo ono osnovno bez čega ne mogu, a redovi u marketima i trgovinama su sve manji", poručio je Vasilić.

Na pitanje šta bi trebalo učiniti kako bi cijene proizvoda prestale "divljati", Vasilić odgovara da je to inicijativa koju već mjesecima pominju, a to je oslobađanje ili smanjenje plaćanja PDV-a na osnovne životne namirnice.

"Hrana je gorući problem, a poskupljenja bi trebalo ublažiti oslobađanjem od plaćanja PDV-a. Nadamo se da bi se to moglo uskoro desiti, kako bi se građanima makar malo olakšala ova situacija s visokom inflacijom koja traje već više od godinu dana", zaključio je Vasilić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital