PREMA DOSTUPNIM PODACIMA

Potrošačka korpa duplo veća od prosječne plate: Kako žive građani?

03.07.2023. 07:39 / Izvor: BHRT
staitstika

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, prosječna mjesečna potrošnja u domaćinstvima se povećava i za nekoliko stotina maraka u odnosu na prethodne godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, prosječna mjesečna potrošnja u domaćinstvima se povećava i za nekoliko stotina maraka u odnosu na prethodne godine. Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu duplo je veća od prosječne plate. I dok političari tvrde da plate rastu brže od cijena, građani i sindikalci pitaju - znaju li oni kolike su cijene u marketima i kako građani žive?

Odričemo se gotovo svega. Kupujemo najnužnije. Smanjili smo i količinu. Umjesto na kilogram, većinom uzimamo na komad. Ovako građani opisuju svoj životni standard. Da im nije rodbine u inostranstvu, kažu, teško bi preživjeli.

I prodavci na tržnici kažu da se kupuje mnogo manje nego prethodnih godina. Poluprazni novčanici ne dozvoljavaju na napune kese kao nekada.

"Skuplja roba ove godine. U ovo doba prošle godine je paradajz bio marku do marku i po, a sada ne pada ispod 3,5 marke najlošiji."

Prema statističkim podacima, prosječna mjesečna potrošnja po domaćinstvu u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 1.800 KM. Izdaci za hranu, stanovanje, energente iznose 53 odsto ukupne potrošnje.

Prosječna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u maju iznosila je 2.456 KM i sa 52 odsto je pokrivena prosječnom platom u Republici Srpskoj. Najviše se troši na hranu - 1.100 maraka, a na režijske troškove 600 maraka.

"Činjenica je da većina porodica ne potroši taj novac jer ga nema, a samim time ne priušti sebi ni kvalitetne proizvode, ni kulturne ni obrazovne sadržaje i sve ono što je normalna potrošačka korpa, jer to nije samo kruh i voda", kaže ekonomski analitičar Igor Gavran.

I sindikalci i udruženja potrošača reagovali su na izjavu predsjednika Republike Srpske da plate rastu bržim tempom od cijena. Ističu da, osim što se vlasti zadužuju, to silom prilika čine i građani po veoma visokoj kamati da bi platili dadžbine i napunili frižider.

"Moram da ispravim predsjednika, da smo se sa tim povećanjem prošle godine vratili tek na nivo plata iz 2008. godine. Postavljam pitanje: Koliko je bio litar ulja 2008., a koliko danas, koliko je koštala tona peleta 2008., a koliko košta sad, litar goriva...", pita predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.

A iz dužničke krize teško se izvući. Naročito kad je prosječna penzija 540 KM i kada polovina zaposlenih u Republici Srpskoj prima platu do 950 KM, naročito u realnom sektoru, što nije dovoljno ni za hranu četvoročlanoj porodici.

"Da li je neko od njih bio u nekoj prodavnici i vidio koliko su cijene porasle i o kakvom povećanju plata se radi. Najveća nevolja je što građani, de facto, uzimaju poprilične kredite", upozorava i predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" Jovan Vasilić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital