Svjetske cijene riže u julu najviše za 12 godina

11.08.2023. 09:50 / Izvor: Agencije
RIZA

Svjetske cijene riže su u julu bile najviše od septembra 2011. godine, saopštila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Svjetske cijene riže su u julu bile najviše od septembra 2011. godine, saopštila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Globalni indeks cijena riže je u julu porastao mjesečno za 2,8 posto, na 129,7 poena, što je najviše skoro 12 godina, navela je agencija sa sjedištem u Rimu, prenosi Tanjug.

Kako navodi CNBC, riža je u odnosu na jul 2022. godine poskupila za 19,7 posto zbog indijske zabrane izvoza nekih vrsta riže i nepovoljnih vremenskih uvjeta koji bi mogli da utiču na proizvodnju.

“Neki dobavljači su zabrinuti zbog potencijalnog negativnog utjecaja klimatskog fenomena El Nino na proizvodnju riže, kao i zbog prekida žetve u Vijetnamu uslijed kiša, što je podstaklo rast cijena”, dodaje se u izvještaju.

Zabrana izvoza

Indija, vodeći svjetski izvoznik ove namirnice, zabranila je 20. jula izvoz bijele riže koja ne spada u vrstu basmati, pošto vlada u New Delhiju želi da zaustavi rast cijena riže u zemlji i istovremeno osigura dovoljnu količinu zaliha “po razumnim cijenama”.

Ova država ima više od 40 posto udjela u globalnoj trgovini rižom.

Aktuelna cijena featuersa sirove riže se kreće oko 16,02 dolara za centu (cwt)

Centa u SAD-i i Kanadi odgovara težini od 45,36 kilograma.

FAO indeks cijena riže će u augustu vjerovatno biti još veći nego u julu, smatra viši analitičar globalne banke hrane i poljoprivrede Rabobank, Oscar Tjakra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital