Cijene hrane u augustu pale

08.09.2023. 14:38 / Izvor: Agencije
FAO

Cijene hrane pale su u augustu, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Cijene hrane pale su u augustu, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), istaknuvši znatno pojeftinjenje mlijeka i mliječnih proizvoda, biljnih ulja i mesa koje je prevagnulo nad poskupljenjem riže i šećera.

Indeks cijena Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), koji prati prehrambene proizvode kojima se najviše trguje u svijetu, u augustu je u prosjeku iznosio 121,4 poena,  i pao je za 2,1 posto u odnosu na juli,objavila je agencija u petak.

Augustovska cifra najniža je od marta 2021. godine i također 24 posto ispod rekordnog maksimuma postignutog u martu 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pad ukupnog indeksa odražava pad cijena mliječnih proizvoda, biljnih ulja, mesa i žitarica, uprkos skoku referentne vrijednosti riže FAO na 15-godišnji maksimum nakon indijskih izvoznih ograničenja, navodi agencija.

FAO-ov indeks žitarica je pao za 0,7 posto u odnosu na juli, jer su cijene pšenice pale zbog žetve na sjevernoj hemisferi, dok je cijena kukuruza pala sedmi uzastopni mjesec na skoro trogodišnji minimum, pod pritiskom rekordnog brazilskog prinosa i približavanja žetve u SAD, saopćila je agencija UN-a, prenosi Reuters.

Za razliku od toga, indeks pirinča agencije porastao je za gotovo 10 posto mjesečno, jer je odluka Indije u julu da zabrani izvoz bijelog pirinča Indica poremetila je trgovinu u vrijeme male dostupnosti uoči berbe novih usjeva, rekao je FAO.

FAO-ov indeks šećera porastao je 1,3 posto mjesečno u augustu, stavljajući ga 34 posto iznad nivoa iz prethodne godine, podržan zabrinutošću zbog uticaja vremenske prilike El Nino na globalnu proizvodnju.

Cijene biljnog ulja pale su za 3,1 posto u augustu, dok su cijene mliječnih proizvoda pale za 4 posto, što je osmi uzastopni mjesečni pad koji je odrazio veliku ponudu u Okeaniji i sporiji kineski uvoz.

U odvojenom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica, FAO je prognozirao svjetsku proizvodnju žitarica ove godine na 2,815 milijardi tona, što je neznatno manje u odnosu na prethodnu procjenu od 2,819 milijardi.

Najnovija prognoza je ipak porasla za 0,9 posto u odnosu na 2022. i poklapa se s rekordnom proizvodnjom iz 2021. godine, saopćio je FAO.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital