Indeks cijena hrane pao u oktobru

03.11.2023. 14:54 / Izvor: Agencije
fao

Referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda umjereno je pala u oktobru, za 0,5 posto.

Referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda umjereno je pala u oktobru, za 0,5 posto u odnosu na septembar, dok je indeks za mliječne proizvode jedini porastao, objavila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena niza prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u oktobru je u prosjeku iznosio 120,6 poena, što je 10,9 posto manje u odnosu na odgovarajuću vrijednost godinu dana ranije.

FAO indeks cijena žitarica pao je za jedan posto u odnosu na prethodni mjesec. Međunarodne cijene riže pale su za dva posto usred općenito pasivne globalne uvozne potražnje, dok su cijene pšenice pale za 1,9 posto, pod utjecajem snažne ponude iz Sjedinjenih Američkih Država i jake konkurencije među izvoznicima. Nasuprot tome, kotacije za grubo žito su blago porasle, predvođeni kukuruzom zbog prorijeđenih zaliha u Argentini.

Indeks cijena biljnog ulja FAO smanjen je za 0,7 posto od septembra, jer su niže svjetske cijene palminog ulja, zbog sezonski veće proizvodnje i smanjene globalne uvozne potražnje, više nego nadoknadile više cijene sojinog, suncokretovog i ulja repice. Cijene sojinog ulja porasle su zbog velike potražnje u sektoru biodizela.

FAO indeks cijena šećera pao je za 2,2 posto, ali je ostao 46,6 posto iznad nivoa iz prethodne godine. Oktobarski pad uglavnom je potaknut snažnim tempom proizvodnje u Brazilu, iako je zabrinutost zbog strožih izgleda globalne ponude u narednoj godini zaustavila pad.

FAO indeks cijena mesa pao je za 0,6 posto, jer je slaba potražnja za uvozom, posebno iz istočne Azije, dovela do pada međunarodnih cijena svinjskog mesa, više nego nadoknađujući marginalna povećanja cijena živinskog, goveđeg i ovčjeg mesa.

U suprotnom trendu, FAO indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 2,2 posto u oktobru, okončavši devetomjesečni pad. Svjetske cijene mlijeka u prahu najviše su porasle zbog rastuće potražnje za uvozom, kako za kratkoročne tako i za dugoročne isporuke, kao i određene neizvjesnosti u pogledu uticaja vremenskih uslova El Niño na predstojeću proizvodnju mlijeka u Okeaniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital