FAO indeks

U decembru 2023. cijene hrane u svijetu pale 1,5 posto, godišnji pad 10,1 posto

05.01.2024. 14:41 / Izvor: Fena
hrana

Indeks cijena hrane FAO u decembru 2023. je u prosjeku iznosio 118,5 bodova.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) danas je objavila da je referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda u decembru 2023. pala u odnosu na prethodni mjesec, uz najoštriji pad međunarodnih kotacija šećera.

Indeks cijena hrane FAO, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena niza prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u decembru 2023. je u prosjeku iznosio 118,5 bodova, što je pad od 1,5 posto u odnosu na novembar 2023. i pad od 10,1 posto u odnosu na decembar 2022. 

Za 2023. kao cjelinu, indeks je bio 13,7 posto niži od prosječne vrijednosti u prethodnoj godini, s tim da je samo međunarodni indeks cijena šećera viši u tom periodu.

FAO indeks cijena žitarica porastao je za 1,5 posto u odnosu na novembar, pošto su cijene pšenice, kukuruza, riže i ječma porasle, dijelom odražavajući logističke poremećaje koji su ometali isporuke iz glavnih zemalja izvoznica.

Za cijelu godinu, indeks je bio 15,4 posto ispod prosjeka iz 2022., što odražava dobro snabdjevenost globalnih tržišta, iako je FAO-ov indeks cijena svih riža (dio FAO indeksa cijena žitarica) zabilježio povećanje od 21 posto, uglavnom zbog zabrinutosti oko utjecaja El Niña na proizvodnju riže i nakon izvoznih ograničenja koje je nametnula Indija.

Nasuprot tome, FAO indeks cijena biljnog ulja pao je za 1,4 posto u odnosu na novembar, što odražava smanjenu kupovinu ulja od palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog ulja, pri čemu je sojino ulje posebno pogođeno usporavanjem potražnje u sektoru biodizela, kao i poboljšanjem vremenskim uslovima u glavnim područjima uzgoja Brazila.

Za 2023. u cjelini, ovaj indeks je bio 32,7 posto ispod nivoa prethodne godine.

FAO indeks cijena šećera pao je za 16,6 posto u odnosu na novembar, dostigavši najniži nivo u devet mjeseci, iako je još uvijek u porastu od 14,9 posto u odnosu na decembar 2022.

Pad kotacija šećera je uglavnom bio vođen snažnim tempom proizvodnje u Brazilu, zajedno sa smanjenom upotrebom šećerna trska za proizvodnju etanola u Indiji.

FAO indeks cijena mesa pao je za jedan posto u odnosu na novembar, dostigavši nivo od 1,8 posto ispod onog iz decembra 2022., pod utjecajem uporne slabe potražnje za uvozom svinjskog mesa iz Azije.

Regionalni interes za kupovinu je također usporen za goveđe i živinsko meso uprkos velikim zalihama za izvoz u velikim proizvodnim regijama.

Za razliku od toga, cijene ovčjeg mesa porasle su uoči praznika.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda u decembru 2023. porastao je za 1,6 posto u odnosu na novembar, iako je i dalje 16,1 posto ispod vrijednosti iz decembra 2022.

Mjesečni porast je bio vođen višim kotacijama za puter i sir, potkrijepljen snažnom internom prodajom u zapadnoj Evropi uoči sezone praznika.

U isto vrijeme, snažna globalna potražnja za uvozom dovela je do rasta međunarodnog punomasnog mlijeka u prahu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital