Usporavanje ekonomije

Pad cijena nafte za više od sedam posto

05.02.2024. 08:23 / Izvor: Agencije
nafta

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice oštro su pale jer se očekuje daljnje usporavanje rasta svjetske ekonomije.

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice oštro su pale jer se očekuje daljnje usporavanje rasta svjetske ekonomije, s obzirom da centralne banke neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice potonula je 7,4 posto – na 77,33 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,3 posto – na 72,28 dolara, prenosi Hina.

Nakon što su sedmicu ranije cijene skočile više od šest posto, prošle su sedmice izgubile sve te dobitke.

Posljedica je to splasnulih nada da će centralne banke zapadnih zemalja uskoro početi smanjivati kamatne stope, što bi podržalo rast svjetskih ekonomija.

Na sjednici prošle sedmice čelnici američke centralne banke ostavili su, kao što se očekivalo, kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto. No, naveli su da ne očekuju smanjenje kamata dok ne budu čvrsto uvjereni da se inflacija stabilno spušta prema ciljanom iznosu od 2 posto. Zbog toga su sasvim splasnule nade ulagača da će Fed početi smanjivati kamate već u martu.

Kamatne stope ne snižava ni EU

Čini se i da će kamate ostati povišene dulje nego što se očekivalo, s obzirom na najnovije podatke koji pokazuju da je američko tržište rada i dalje snažno. To znači da će potrošnja, a time i pritisci na inflaciju i dalje biti pojačani.

I dužnosnici Evropske centralne banke poručuju da neće žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa jer je inflacija u eurozoni i dalje iznad ciljanih iznosa. Zbog svega toga se očekuje daljnje usporavanje rasta američke i ekonomije eurozone, pa je teško za očekivati jačanje potražnje za naftom.

Tim više što se usporava i rast kineske ekonomije, najvećeg svjetskog uvoznika nafte. Prošle je sedmice Međunarodni monetarni fond objavio procjenu da će se rast kineske ekonomije u ovoj godini usporiti na 4,6 posto sa lanjskih pet posto.

Sukobi na Bliskom istoku nisu osjetnije utjecali na cijene nafte jer nije došlo do dodatnih poremećaja u opskrbi crnim zlatom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital